Actualitzat 29/03/2017 22:41

Generalitat i MNAC veuen "absolutament desproporcionada" una amenaça penal per Sixena

El museu català assegura que dos de les peces reclamades es troben en parador desconegut des de fa dècades

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, han titllat d'"absolutament desproporcionada" i d'una violència innecessària l'amenaça penal d'un jutjat d'Osca a les dues institucions per la no devolució d'obres pendents del Monestir de Sixena.

En una atenció als mitjans, el conseller ha vist "sorprenent la desproporció i agressivitat de les advertències" per reclamar la tornada de 44 obres que es troben dipositades al Museu Diocesà de Lleida, sobretot tenint en compte que la fallada que ordena el citat compliment és provisional.

Després de la devolució el juliol de 53 peces conservades al MNAC, Vila ha dit que la decisió de no tornar les peces de Lleida no és discrecional ni de la seva persona, i que ell deu atenir-se a les lleis de patrimoni catalanes, així com els posicionaments de la Junta de Museus --que ha avisat que les peces no podien descatalogar-se--, de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i del mateix museu lleidatà.

Ha insistit en la legalitat i bona fe de la compra i venda que es va fer de tots els béns, i ha apel·lat a la "pau social a Lleida" per evitar una devolució de les obres del museu diocesà, per estar catalogades.

COL·LISIÓ AMB LES LLEIS CATALANES

"Ara mateix donar compliment a aquesta resolució judicial topa obertament amb la legislació catalana, des del punt de vista de museus, de patrimoni i de la col·lecció", ha remarcat Vila, que ha recordat que la Generalitat ha presentat recurs de la fallada provisional davant de l'Audiència Provincial d'Osca.

El titular de Cultura ha assegurat: "En el marc legislatiu actual aquesta sentència sol admet un compliment parcial i que és el que hem fet", ha concretat, amb la devolució de 53 peces que es trobaven al MNAC.

ENVIAMENT POLICIAL

El conseller, que ha vist "insòlita" la situació, no ha descartat un eventual enviament de la policia patrimonial per obtenir les obres del museu lleidatà, tot i que ha confiat que no es doni aquesta situació.

"Ho consideraríem del tot desproporcionat i inadmissible. Seria un fet insòlit que no havent una sentència ferma hagués un acte violent d'aquestes característiques".

DECISIÓ COL·LEGIADA

Ha recordat que una eventual autorització del conseller per a la tornada de les 44 peces ha de ser fruit d'una decisió col·legiada i conjunta de l'executiu català, com es va decidir al juliol.

En la sentència recent emès pel jutjat Número 1 d'Osca, que ha advertit a la Generalitat i al MNAC de la responsabilitat penal que comporta no complir "diligentment" la devolució de 44 obres pendents, també acusa el MNAC de no retornar dues peces en el marc de l'enviament de juliol.

El director del museu ha destacat que aquestes peces són dos tapets de ganxet moderns per cobrir l'altar fora de celebracions eucarístiques que es troben en parador desconegut des de fa dècades.

Aquestes es trobaven en el dipòsit municipal en 1972, quan a Barcelona el patrimoni depenia merament d'una institució, i, després, van anar a parar al Museu Tèxtil i de la Indumentària, i quan el conjunt d'obres del MNAC han estat comprades --en 1994--, aquestes peces ja no van veure la llum i no van arribar a entrar al museu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés