Actualitzat 01/08/2016 17:04

La Generalitat indemnitza 13 dones i cinc menors víctimes de violència masclista el 2016

Societat
EUROPA PRESS

Reben la dotació dones que pateixen seqüeles greus i fills de víctimes mortals

BARCELONA, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha indemnitzat 13 dones víctimes de violència masclista i cinc fills de víctimes mortals a la primera meitat del 2016, una dotació destinada a dones que pateixen seqüeles de "caràcter greu" com a conseqüència d'aquesta violència i a orfes, han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.

Les víctimes ja han rebut l'import de la indemnització, amb prop de 2.800 euros per a les dones --cinc vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) mensual, de 569,12 euros--, i del doble en el cas dels fills menors de 26 anys que depenguin econòmicament en el moment de la mort.

En la segona meitat del 2015 --quan el decret regulador feia mig any que estava vigent-- es va indemnitzar 11 dones, dues d'elles amb més del 33% de discapacitat, per a les quals l'import augmenta en un 25%, un agreujant que s'aplicaria també en el supòsit de dones seropositives.

A la primera meitat del 2016, el Govern català ha atorgat també ajudes econòmiques de mesures de protecció integral contra la violència de gènere a tres dones que, a causa de la seva edat, circumstàncies socials i nivell de rendes, tenen especials dificultats per obtenir una feina --amb dades a data d'1 d'agost--.

AMB RESOLUCIÓ JUDICIAL

El decret es va incorporar el maig a la Llei de dret de les dones per eradicar la violència masclista (5/2008), que estableix el dret d'adultes, adolescents i nenes a cobrar de la Generalitat quan pateixen seqüeles, lesions corporals o danys en la salut física o psíquica de caràcter greu i requereixin tractament mèdic, quirúrgic o psicològic, com a conseqüència de les formes de violència masclista que especifica aquesta llei.

La indemnització es concedeix una sola vegada i en un pagament, i és compatible amb la que fixi una sentència judicial, així com amb altres prestacions públiques i privades.

Per rebre-la, cal una resolució judicial que acrediti que qui la sol·licita ha estat víctima d'aquesta violència, i el dret a demanar-la prescriu als dos anys de notificar-se la sentència.

Poden ser beneficiàries les dones que viuen a Catalunya i que puguin demostrar-ho per qualsevol mitjà admès a dret que acrediti que resideixen amb caràcter estable, així com les que treballin a Catalunya i hagin patit en la comunitat els fets causants del dret a la indemnització.

Això implica que poden optar a la indemnització les víctimes estrangeres o amb una situació administrativa irregular, a més de les empadronades a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés