Actualitzat 23/07/2016 11:31

La Generalitat imposarà la primera sanció per tracte homòfob al setembre

 Dolors Bassa
EUROPA PRESS

També està "en vigor" el nou protocol d'abusos a menors, que permet iniciar la via legal

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat imposarà al setembre la primera sanció per un cas de tracte homòfob, en aplicació de la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals, ha explicat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, en declaracions a Europa Press.

Es tracta de la primera vegada que s'aplica la capacitat sancionadora del Govern en aquest àmbit, que li atorga aquesta Llei --aprovada al Parlament l'ocbre de 2014--, per un cas tipificat en el text sobre el qual Bassa ha evitat donar més detalls, davant del fet que encara s'està acabant la investigació, però ha apuntat que no està relacionat amb menors ni l'àmbit escolar.

La Conselleria està acabant la redacció del reglament sancionador de la Llei, amb la col·laboració d'entitats socials, que s'aprovarà amb un decret i agilitarà el procés per multar casos com insults o persecució a la feina que afectin el col·lectiu.

Les sancions es determinen "segons la gravetat del cas" i, si es tracta d'una infracció lleu, la Llei recull que tindrà una multa d'entre 130 euros i 1.700 aproximadament, una xifra que correspon a l'equivalent de l'import mensual de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) --actualment de 569,12 euros mensuals-- corresponent a un període d'entre set dies i tres mesos.

En cas de ser infraccions greus o molt greus, poden castigar-se amb una o més sancions i, en funció de la seva gravetat, poden suposar també la impossibilitat de rebre subvencions o establir contractes amb la Generalitat.

PROTOCOL D'ABUSOS A MENORS

Bassa també ha destacat que ja "està en vigor" el protocol bilateral de detecció d'abusos a menors, que es va aprovar fa un mes al Consell Executiu, després d'un treball conjunt amb la Conselleria d'Ensenyament, i divendres passat va celebrar la reunió trimestral que estipula, al costat dels departaments de Salut, Interior, Justícia i Presidència.

Amb el text, la Generalitat té capacitat de detectar casos, seguir-los i fer-los arribar a la via judicial, posant-los en coneixement de la Fiscalia i els Mossos d'Esquadra, tot i que de moment no s'ha iniciat aquest procediment.

Preveu que els abusos puguin ser perpetrats per professors i monitors, mentre que l'anterior text de 2012 tenia en compte que es produïssin en la família o en altres entorns, però no al mateix centre educatiu.

Ha afegit altres condicionants, com un apartat específic sobre discapacitats, tenint en compte que es tracta d'un col·lectiu vulnerable, i amb l'objectiu de "normalitzar més la seva situació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés