Publicat 26/02/2016 14:55

La Generalitat aglutinarà les prestacions socials en una Agència catalana de protecció

La consellera Dolors Bassa, en el Parlament
PARLAMENT

Bassa potenciarà l'acollida d'urgència de menors en famílies sense que passin per centres

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha explicat aquest divendres que el Govern crearà durant els pròxims mesos l'Agència catalana de la protecció social, una agència pública que integrarà la gestió econòmica i social de totes les prestacions vigents i les que es creïn en un futur, concebuda com una futura estructura d'Estat.

A la comissió d'Afers Socials al Parlament, Bassa ha anunciat que revisarà la cartera de serveis socials i, durant aquest any, crearà aquesta agència pública catalana, i es cobrirà així una demanda reiterada els últims anys per les entitats socials, que requereixen que s'agiliti i clarifiqui la gestió de les prestacions.

Entre els objectius, la consellera ha destacat que reorganitzarà l'acollida de menors als Centres Residencials d'Acció Educativa (Craes), actualment "molt saturats", i apostarà per redefinir les etapes per edats i reforçar les famílies d'acollida, generarà una xarxa i garantirà que l'acollida d'urgència pugui fer-se directament a famílies, sense passar per centres.

La Conselleria vol que "tots els nens de fins a 6 anys puguin estar a famílies d'acollida" --fins ara es prioritzava fins a 3 anys--, mentre que es potenciarà el suport sociopsicològic per a l'etapa d'entre 6 i 15 anys i la inserció laboral dels més grans de 16 anys.

També ha apostat per crear un historial social compartit per a nens i adolescents, en un únic programa de gestió de dades, i per potenciar el treball de formació, detecció i prevenció contra els abusos sexuals, i ha avançat que la Generalitat obrirà una nova casa d'acollida per a dones víctimes de violència masclista.

COL·LECTIU LGTBI

Bassa ha advocat per crear una llei catalana sobre adopció internacional, per obrir pas sobretot a països que acceptin famílies homoparentals --actualment només al territori català, Brasil i Mèxic--, i ha anunciat la seva intenció de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei 25/2015 de Modificació del sistema de protecció a la infància, perquè considera que envaeix competències catalanes.

També s'ha compromès "fermament" a desplegar el reglament sancionador de la Llei per garantir els drets LGTBI, i ha assegurat que la Conselleria treballa actualment per desplegar-lo i poder tramitar les denúncies, com han demanat les entitats des de la creació d'aquest marc legal català.

COPAGAMENT EN LA DEPENDÈNCIA

El diputat del PSC Raúl Moreno ha demanat a Bassa que retiri l'ordre de copagament de la Llei de la dependència, que ha dit que condemna a la pobresa crònica molts discapacitats, a qui els queden 130 euros mensuals, però Bassa ha dit que no la retirarà a causa de la necessitat financera actual: "El que sí que farem és revisar-la i canviar-la, perquè el que hi ha ara no és just".

La diputada de C's Noemí de la Calle, ha demanat que es creï "una partida oberta de la renda mínima d'inserció en funció de les necessitats dels ciutadans", una demanda que ha compartit el diputat del PP Fernando Sánchez, que també ha retret a Bassa que no s'hagi desplegat reglamentàriament la Llei de drets i oportunitats a la infància i l'adolescència, vigent des de fa sis anys.

La diputada de SíQueEsPot Marta Ribas ha incidit en les causes estructurals de la pobresa i ha reclamat que no s'opti pel model "assitencialista" actual, en la qual cosa ha coincidit la diputada de la CUP Gabriela Serra, que també ha demanat a Bassa que, en lloc d'anar a buscar diners a Madrid --com ha dit la consellera--, deixi de pagar el deute i abordi el frau fiscal i la corrupció des de les institucions catalanes.

La diputada de JxSí Anna Figueras ha afirmat que un dels objectius de la Conselleria és crear unes estructures d'Estat que "aposten per una xarxa de protecció social sòlida".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés