Actualitzat 21/07/2016 16:04

Gairebé el 50% dels gossos a Catalunya porten el xip d'identificació i estan censats

Campaña 'Posa't el xip'
GENERALITAT

Comença una campanya per conscienciar sobre la tinença responsable d'animals

BARCELONA, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

Gairebé el 50% dels gossos a Catalunya porten el xip d'identificació i estan correctament censats, segons dades fetes públiques aquest dijous pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a la presentació de la campanya 'Posa't el xip', per promoure l'adquisició i tinença responsable de mascotes.

A la presentació de la iniciativa, que té el suport de la Direcció General de Difusió, s'hi han sumat associacions vinculades a la protecció dels animals i persones compromeses en aquest àmbit que han aplaudit aquest nou pas a favor dels animals, tot i que "encara queda molt per fer", com ha destacat el conseller en roda de premsa al Palau Robert.

La campanya incideix que l'element clau és que els animals domèstics portin el xip d'identificació i estiguin censats perquè no hagin abandonaments o pèrdues.

Segons Rull, el percentatge d'animals que estan identificats no és satisfactori i es continua tenint una bossa molt àmplia amb el concepte d'impunitat a l'hora d'abandonar-los i deixar-los en situació de desemparament.

Alhora han posat de relleu que les dades no són prou bones, ja que dels gossos que recull la Lliga Protectora de Barcelona gairebé el 75% no porten xip.

INDICADOR DEL DESENVOLUPAMENT REAL

En el cas dels gats, gairebé el 90% no estan identificats, i, per a la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, "la manera com una societat cuida els animals és un dels grans indicadors del desenvolupament real d'un país".

El Registre General d'Animals de la Generalitat (ANICOM) va entrar en funcionament 7 novembre del 2011 com a eina de cens i d'identificació animal al servei dels ajuntaments, és obligatori per llei, gratuït, públic i ajuda a disminuir molt la despesa d'identificació de tots els animals.

En aquest moment s'han acollit al cens la gran majoria d'ajuntaments de Catalunya --874-- i hi apareixen gossos, gats, fures, conills i fins i tot porcs.

També s'ha explicat que a final de maig d'aquest any la Generalitat va presentar Anicom davant de l'assemblea general de l'European Technet Network per rebre l'homologació d'Anicom, que va ser acceptada: "Els nostres animals ja estan protegits a tot Europa", ha afirmat el Conseller Rull.

La presidenta de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada), Carla Cornella, ha dit que des de l'associació sempre intenten acompanyar l'administració perquè les legislacions vigents s'apliquin i creu que les sancions són necessàries.

CONTRA L'ABANDONAMENT

El president del Club Agility Ciutat Comtal, Carles Fortuny, creu que la iniciativa és necessària però "cal insistir molt més en campanyes contra l'abandonament".

La campanya es portarà a terme entre final de juliol i principi d'agost, que és quan es dóna un gran nombre d'abandonaments, i tindrà presència als mitjans amb càpsules de ràdio i redaccionals per donar informació i explicar el contingut de la llei catalana de tinença d'animals que diu que els ajuntaments tenen la competència de recollir i controlar els animals abandonats perduts o salvatges.

INFORMARÀ DE LES MULTES

L'abandonament d'animals de companyia, el maltractament o l'omissió d'obligacions es consideren infraccions greus o molt greus, en funció de cada cas.

Les sancions lleus comencen a partir dels 100 euros però poden ascendir fins a 20.000 euros en els casos més greus com l'abandonament en espais de perill, per exemple les carreteres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés