Actualitzat 15/09/2016 14:13

Gabriel Chamé fusiona elements de clown i teatre clàssic en l'adaptació d'Othelo

La adaptación de Gabriel Chamé de  'Othelo'
GIANNI MESTICHELLI

BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -

La sala Villaroel de Barcelona obre temporada aquest divendres amb 'Othelo', una adaptació del clàssic de Shakespeare feta per l'actor i pedagog argentí Gabriel Chamé que inclou elements del clown --un "llenguatge lúdic, hilarant i absurd"-- sense perdre l'essència del clàssic, segons ha explicat aquest dijous el dramaturg en roda de premsa.

L'espectacle, protagonitzat per Matias Bassi, Elvira Gomez, Gabriel Beck i Martín López, va ser un èxit la temporada anterior en el cicle 'L'Off de La Villaroel' --esgotant totes les entrades--, per la qual cosa la directora artística, Tania Brenlle, ha decidit reposar-la i portar-la a un públic més ampli durant cinc setmanes.

La proposta va sorgir després d'una llarga investigació sobre Shakespeare que va permetre Chamé portar a escena aquest clàssic "introduint elements propis del gag còmic, el teatre físic i el burlesc", per la qual cosa l'espectador no es trobarà amb una adaptació ortodoxa sinó amb una escenografia abstracta i uns personatges que deliren i juguen en companyia del públic.

UNA POSADA EN ESCENA INNOVADORA

El director ha remarcat que la relació entre tragèdia i comèdia és important, ja que dóna ritme i ofereix un contrapunt a l'espectacle: no es tracta d'una tragèdia pura sinó que inclou elements humorístics, un llenguatge contemporani i una caracterització dels personatges que té segell propi i que busca una reacció concreta a l'espectador.

En la posada en escena la correspondència entre text i cos també és essencial tenint en compte que els gestos ofereixen informació que moltes vegades contradiu la paraula --obligant el públic a estar atent--; a més els objectes es converteixen en companys importants de joc, per la qual cosa l'escenografia de Jorge Pastorino és fonamental per generar l'univers dramàtic.

L'obra del dramaturg anglès tracta temes molt actuals com l'amor, la lleialtat, el racisme, l'ambició, la violència domèstica, l'enveja i la gelosia, entre d'altres, per la qual cosa els espectadors poden sentir-se identificats i implicats malgrat el canvi en el registre dramàtic.

L'actor, Matias Bassi, ha remarcat que l'objectiu és trencar la quarta paret i treballar amb el públic, per la qual cosa "durant tota l'obra hi ha un intent d'entrar en confiança" i generar una reciprocitat actor-espectador.

ESPECTACLE UNIPERSONAL

La sala també acollirà l'estrena de 'Llegué para irme' el 18 de setembre en el marc del 'L'Off Villaroel', un espectacle unipersonal protagonitzat per Chamé que planteja la realitat estressant de la societat moderna en què els avenços tecnològics acaben per esclavitzar a l'home.

L'actor argentí, que ha format part del Cirque du Soleil i del Clu del Claun, l'ha descrit com una "tragicomèdia metafísica" que juga amb l'ambigüitat de la realitat teatral i genera una fantasia.

Chamé, que va néixer el 1961 a Buenos Aires, ha dirigit cursos a Espanya, França i Alemanya i té tasques com 'Una temporada en el infierno', 'Coup de Chance', 'Ubú Rey', 'Todo va vian', 'Trabajos de amor perdidos' i 'Triología de veraneo', entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés