Publicat 28/05/2016 11:38

La Fundació Vicente Ferrer aborda la violència de gènere a l'Índia amb joves com a clau

La cooperante Anna Ferrer, presidenta de la Fundación Vicente Ferrer
EUROPA PRESS

Atén tres milions de persones i preveu augmentar el territori en el qual actua

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

La lluita contra la violència de gènere és un dels principals reptes de futur que aborda a l'Índia la Fundació Vicente Ferrer (FVF), que compleix 20 anys com a entitat espanyola i que veu en els joves la clau del canvi, ha explicat la presidenta Anna Ferrer, viuda del fundador, Vicente Ferrer.

En una entrevista d'Europa Press, la cooperant d'origen britànic ha destacat que la seva acció, en expansió des que el jesuïta va iniciar la seva tasca el 1952, arriba ara a tres milions de persones de les zones més pobres del país asiàtic, i ha avançat que ampliarà les regions en les quals treballa.

En els seus inicis, l'associació depenia d'ajudes internacionals, projectes tancats d'entre un i tres anys que no permetien tenir estabilitat, per la qual cosa Vicente Ferrer va decidir crear una fundació a Espanya: això els va permetre passar dels 200 pobles en els quals van començar i els 800 en els que tenien presència el 1996 a un total de 3.000.

En 20 anys, la fundació ha passat de tenir dues clíniques amb un metge a quatre hospitals, i Anna Ferrer ha assegurat que no hauria estat possible sense la creació de la fundació i la col·laboració dels seus "amics i socis espanyols", particulars, amb més de 120.000 nens apadrinats, però també empreses i administracions.

El 70% de la població índia viu en zones rurals, però els millors hospitals estan a les urbs, ha relatat Ferrer, i ha afegit que també han construït 70.000 cases per a persones en risc: "Els més pobres, quan expliquen el seu progrés, ens diuen que ara són com la resta de les persones".

Un estudi d'impacte dels 20 anys de la fundació ha destacat que els programes --que aborden tots els àmbits del desenvolupament, des d'educació fins a ecologia-- han aconseguit una nova generació més conscient dels seus drets.

"L'Índia aconseguirà un canvi amb els joves", ha augurat la cooperant, ja que gràcies a la FVF han saltat generacions per sortir de la pobresa extrema.

IGUALTAT DE GÈNERE

Fa tres anys que l'entitat forma dones i homes en matèria de violència de gènere, un equip qualificat que treballarà per aconseguir un canvi de valors i eradicar la discriminació a la societat patriarcal índia, en què els homes tenen el poder i elles són ciutadanes de segona classe: "Però les dones són fortes", ha defensat Ferrer.

"Tenim una casa d'acollida per a dones, l'única a la zona rural", que des de fa tres anys i amb al voltant de 100 dones, ha relatat Ferrer, la majoria nenes víctimes d'abusos sexuals o embarassades fora del matrimoni, a les quals ajuden a tornar a l'escola, amb la família, o bé els donen formació.

UNA VIDA DIFERENT

"Veig que nois i noies volen una vida diferent de la dels seus pares", ha destacat, davant de les confessions de joves i nens que atén FVF i que no volen casar-se tan aviat com és habitual --entre 12 i 15 anys-- i que volen estudiar, treballar, estalviar i poder triar la seva pròpia parella.

Ferrer ha afirmat que quan hi ha una violació o un atac contra una persona de casta baixa, hi ha una part de la societat índia que crida i protesta, però no ho fan els tradicionalistes, un sector en el qual trigarà més anys el canvi.

Els 15 primers anys de Vicente a l'Índia van tenir problemes amb el Govern del país, que el va expulsar el 1968: "Vicente és lluitador i no va llençar la tovallola, i al final ens vam quedar", fet que va aconseguir l'admiració dels polítics, ha relatat la cooperant, que actualment té molt bona relació amb el Govern i col·laboren en projectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés