Actualitzat 23/09/2016 14:51

La Fundació Miró s'omple d'humor i ciència-ficció amb una exposició d'Ana Garcia-Pineda

La artista Ana Garcia-Pineda en el Espai13 de la Fundació Miró
EUROPA PRESS

L'artista obre el cicle de l'Espai13 centrat en les "diàspores" artístiques

BARCELONA, 23 Set. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Joan Miró de Barcelona s'omple d'humor, ciència-ficció i absurd amb una exposició de l'artista Ana Garcia-Pineda que parteix del text i que serveix per inaugurar el cicle de l'Espai13 dedicat a artistes emergents, ha explicat el comissari del cicle, Jordi Antas, en roda de premsa.

'La ficció és una realitat per succeir' dóna el títol de l'assaig expositiu que es podrà visitar fins al 6 de novembre fruit d'un treball sobre la teoria dels mons possibles, el concepte de la veritat dins de la ficció i l'estudi del real a través de l'irreal.

Un total de nou instal·lacions inèdites donen forma al recorregut que àudios d'entre tres i cinc minuts acompanyen dibuixos, de traç naif i detallista, així com escultures, que amb una aparença amable amaguen relats irònics i subversius.

La peça 'Temps' formada per un globus de gas es converteix, per exemple, en una metàfora del pas del temps i il·lustra la història d'un món que el temps no ha passat i els pares segueixen tractant als seus fills com nadons mastodòntics als quals abriguen i treuen les baves de manera compulsiva.

L'artista realitza un "petit canvi en una llei natural o social i acaba donant la volta al món, sempre amb coherència interna", com fan les pel·lícules de ciència-ficció per ser creïbles, ha observat Garcia-Pineda.

A 'Iguals' les coses amb les mateixes formes s'intercanvien, i així els planetes galàctics són substituïts per fruites cítriques i els núvols per ovelles, ha explicat l'artista, originària de Sabadell i que també treballa a Berlín.

Les "diàspores artístiques" actuals és l'eix vertebrador del cicle de sis exposicions de l'Espai13 'Un peu fora. Expedicions i diàspores', ha remarcat el comissari, que ha posat èmfasi a la mobilitat que protagonitzen els artistes actuals amb intercanvis enriquidors.

Una vegada t'estableixes en una altra ciutat t'alliberes de contextos i estructures de formació o de pràctiques artístiques, ha valorat el comissari lleidatà, que exposarà a Nicolás Lamas, Momu&No És, Eva Fàbregas, Adrià Julià i Martin Llavaneras.

Tots els artistes funcionen com capítols independents però tenen punts tangencials com el futur incert, l'èxit i el fracàs, l'activació d'espais i la implicació d'audiències en situacions imprevistes.

DES DEL 1978

La directora de la Fundació Joan Miró, Rosa Maria Malet, ha celebrat la continuïtat d'aquesta iniciativa, creada el 1978, especialment davant de les retallades actuals i l'amenaça que suposen per a l'exposició artística.

La cap de Programes de la fundació, Martina Millà, ha remarcat la vocació d'Espai13 de ser un reflex de "símptomes o aspectes de la societat contemporània que tenen un impacte en projectes artístics".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés