Actualitzat 30/03/2017 06:55

La Fundació Miró rellegeix l'art modern des dels escacs, "leitmotiv" de les avantguardes

L'exposició exhibeix 'La partida d'escacs' de Marchel Duchamp

BARCELONA, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Miró de Barcelona rellegeix la història de l'art modern a partir de la seva relació amb els escacs, considerat "letimotiv" de les avantguardes", en l'exposició 'Final de partida. Duchamp, els escacs i les avantguardes', ha explicat el comissari de l'exposició, Manuel Segade.

En el recorregut, que es podrà visitar des d'aquest dissabte fins al 22 de gener, destaquen obres mestres com 'La partida d'escacs' de Marcel Duchamp, la primera pintura de l'artista francès dedicada a aquest passatemps de classes altes, que va convertir en objecte de pensament.

També cal ressaltar el 'Gran tauler d'escacs' de Paul Klee --una obra molt política de fitxes vermelles i blaves--, així com obres de Vassili Kandinsky, de Sonia Delaunay i també de l'escriptora Mercè Rodoreda, que sorprèn amb dues pintures surrealistes i de l'existencialisme de postguerra.

La selecció comprèn un període extens des del 1910 fins al 1970 i exhibeix 13 jocs d'escacs històrics, alguns realitzats per Alexander Calder, Max Ernst, i Yoko Ono, així com quatre 'ready-mades' de Duchamp, entre altres peces de Man Ray i Joan Miró.

Patrocinada per la Fundació BBVA, l'exposició dedica un lloc destacat a Duchamp per ser autor clau i actor del gir de l'art contemporani del segle XX, i mostra el llibre 'La oposición de las casillas jugadas se reconcilian', que va teoritzar sobre els escacs des de "jugades utòpiques".

Mentre Duchamp es convertia a Buenos Aires en un fanàtic dels escacs, en el cor de l'avantguarda europea artistes com Piet Mondrian, Juan Gris o Fernand Léger practicaven la confusió entre quadre i tauler.

Així, els escacs es va convertir en un espai formal per a reinterpretar com a exercici una i una altra vegada, un motiu que permetia posar ordre a l'abstracció, un objecte teòric destacat per als cubistes.

L'exposició es desplega en sis espais 'De l'oci familiar al quadre com a idea', 'Els escacs i l'art per al poble', 'L'Espai psicoanalític del tauler', 'El joc de la guerra', 'La imatgeria dels escacs' i 'Els escacs en els inicis de l'art conceptual'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés