Actualitzat 28/01/2016 14:10

Fundació Alícia i l'ICO desmenteixen "mites" d'alimentació durant el càncer en una guia

El conseller de Salud de la Generalitat, Toni Comín
EUROPA PRESS

"No existeixen aliments miracle", adverteixen els experts que aconsellen seguir la dieta mediterrània

BARCELONA, 28 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Alícia i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han llançat unes guies per desmentir els "mites i creences" al voltant de l'alimentació adequada per a pacients que pateixen un càncer i es troben en tractament.

Ho han anunciat la directora de l'ICO, Candela Calle; el president de la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Alícia, Germán Ramón-Cortés, i el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, acompanyats del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín.

Les guies 'Mites i creencees sobre l'alimentació durant el tractament del càncer' i 'Recomanacions dieteticoculinàries durant el tractament del càncer de mama' se sumen ara a la guia ja existent 'Recomanacions generals sobre l'alimentació durant el tractament del càncer'.

La iniciativa va sorgir davant de l'allau d'informació que circula per internet, articles i llibres, gran part de la qual errònia o sense evidència científica, i de la demanda dels pacients reunits en grups de treball a l'ICO.

Mites falsos sobre el microones, sobre aliments falsament curatius i obsessions per aliments beneficiosos concrets, com els fruits vermells --amb beneficis molt similars a la taronja--, són alguns dels temes àmpliament explicats en les guies.

La directora de l'ICO, Candela Calle, ha celebrat la col·laboració de la institució en aquestes guies, en la línia de la mirada integral que manté la seva institució amb els pacients de càncer.

"Hem de vetllar per totes les necessitats que tenen els nostres malalts, també les biopsicosocials. I el menjar és una part molt important, perquè hi ha mites que comporten molts mals de cap", ha indicat Calle.

La nutricionista de l'ICO Lorena Arribas ha subratllat que "no existeixen aliments miracle", i ha posat l'accent en la necessitat de portar una dieta mediterrània variada, equilibrada, suficient i segura amb especial èmfasi en les proteïnes per evitar situacions perilloses de desnutrició.

"L'alimentació i activitat física són un component essencial per a la salut, però cobren una especial atenció durant el càncer perquè sabem que les persones que ho fan bé toleren millor els tractaments", ha subratllat.

RELACIÓ "ESQUIZOFRÈNICA" AMB EL MENJAR

"Tenim un a relació esquizofrènica amb el menjar, perquè d'una banda hem convertit els cuiners en grans estrelles del rock i de l'altre sentim culpa. Oblidem a vegades la part fonamental del fet de menjar que és alimentar-nos", ha subratllat Massanés.

L'àpat important no és l'extraordinari sinó l'ordinari, ha indicat Massanés, que ha definit la Fundació Alícia com un laboratori de l'alimentació de les persones del segle XXI de la mà dels científics i molta creativitat.

COMÍN: "MOLTA FEINA I POCS DISCURSOS"

El conseller de Salut, en el seu segon acte públic com a titular del departament, ha destacat que amb el seu equip s'ha proposat fer "molta feina i pocs discursos", i ha fet broma que mai 15 dies en el càrrec li haurien portat a pensar que semblaven 15 anys.

"Tenim un dels millors sistemes sanitaris d'Europa i del món", ha dit, si bé ha descartat fer un discurs triomfalista perquè la situació no és fàcil, i ha vist la iniciativa presentada a La Pedrera com l'"exemple perfecte" d'una col·laboració teixida entre diferents agents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés