Actualitzat 05/04/2017 11:29

La Fira Mediterrània escalfa motors per mostrar la "màxima avantguarda" d'arts populars

BARCELONA, 4 oct. (EUROPA PRESS) -

La XIX Fira Mediterrània ha començat a escalfar motors per mostrar la "màxima avantguarda" de les arts relacionades amb la cultura popular en diàleg amb propostes contemporànies a partir d'aquest dijous i fins al diumenge a Manresa (Barcelona) amb 128 companyies, 38 estrenes, 12 coproduccions i més de 300 activitats.

Ho ha destacat el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat, Lluís Puig, en roda de premsa en la Conselleria de Cultura en absència del conseller Santi Vila, que es trobava reunit a la reunió del Consell Executiu.

La fira arrencarà aquest dijous amb una triple inauguració en el marc d'una proposta de tres espectacles que subratllen les facetes de la fira, que són tradició, innovació i participació, i que encarnaran els noruecs Frikar Dance Company, la música en directe del trompetista Raynald Colom i el projecte 'Cadàver exquisit'.

'Cadàver exquisit' és una projecte que té la col·laboració de David Carabén --líder de Mishima--, l'actriu Mercè Sampietro, el grup Cabo San Roque i l'artista Toni Mira que es podrà degustar a la fira en forma d'un espectacle audiovisual i coreogràfic en què també s'han implicat els Gegants de Manresa i un grup de persones grans.

En la inauguració, els noruecs Frikar Dance Company posaran a dialogar la dansa contemporània amb la cultura tradicional en un tipus de ball vertical sobre la façana de l'ajuntament a 30 metres d'altura.

La fira, que té un pressupost que ronda el milió d'euros, farà una forta aposta per la dansa amb els noruecs Frijar, la companyia Maria Antònia Oliver, la peça 'Tata Mala' d'Enric Montefusco i el flamenc a l'espai públic amb Leonor Leal i Daniel Doña.

La clausura recuperarà una obra de Joaquim Serra, un dels principals compositors catalans de principis del segle XX amb text de Carme Montoriol per a orquestra, cor i solistes.

En un format poc convencional es podrà veure l'òpera mecànica per a marionetes automatitzades 'El Somni de Gulliver', i destaca també l'estrena de la nova creació de Toni Gomila 'Peccatum', basat en historietes populars de Mallorca.

A l'àmbit de músiques del món se citaran el jove pianista Marc Mezquida amb el guitarrista flamenc de referència Juan Gómez Chicuelo, així com l'actuació de Carles Sanjosé --ànima de Sanjosex-- amb l'acordionista Carles Belda.

ÀMBIT INTERNACIONAL

La programació, que evidenciarà el bon estat de forma de la cultura popular, també inclou una selecció de bandes estatals i internacionals que combina artistes de referència com Rozalén, la Fanfare Ciocarlia, el congolès Baloji, el libanès Bachar Mar-Khalifé, el duet belga Belem i el duet de virtuosos Fetén Fetén.

Com cada any, posarà el focus també en les arts i la transformació social amb peces com les de Toni Mira a través de 'Cadàver Exquisit', el projecte 'Dance Generation' dels valencians Taiat Dansa', la proposta basc-catalana de Colectivo El Brote i la de l'Orquesta Integrada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés