Publicat 04/09/2015 13:05

La Fedaia proposa una prestació de 2.500 euros anuals per fill a càrrec

BARCELONA, 4 set. (EUROPA PRESS) -

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Fedaia) ha proposat aquest divendres una proposta de Prestació Econòmica Universal per a la Criança (Peuc) de 2.500 euros anuals per fill a càrrec.

L'objectiu de la proposta és la de garantir la cobertura de les despeses de les necessitats bàsiques dels joves --entre 0 i 18 anys--, que tindria en compte alimentació, vestimenta o activitats extraescolars i suposaria el 50% del cost de la criança.

Aquesta proposta afavoreix l'efectivitat dels drets infantils i genera beneficis socials, i la universalitat de la prestació té uns efectes "més potents i menys estigmatitzadors", ha explicat la presidenta de Fedaia, Conxi Martínez.

Segons Martínez, cal "repensar el model econòmic per reduir les desigualtats socials", i ha afirmat que no es poden supeditar els drets bàsics dels joves.

El membre de la junta de Fedaia, Paco Estellés, ha considerat que aquesta proposta ha de materialitzar-se de manera immediata i ha criticat que la inversió actual en protecció infantil a Catalunya sigui del 0,9%, mentre que la mitjana europea és del 2,2%.

L'economista Júlia Montserrat ha fet els càlculs de la proposta i els costos que es derivarien: "Amb una població de 1.366.488 (0-18 anys), una prestació de 2.500 euros anuals (208,33 al mes), els costos de prestació resultarien 3.416,22 milions d'euros que sumats als costos de gestió es convertirien en 3.552,87 milions d'euros total anual".

INTERVENCIONS

La tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha valorat positivament aquesta proposta i ha afirmat que en el desenvolupament del nen "s'ha ampliar el focus perquè no es tracta només de l'alimentació, és també activitats d'oci, vacances".

El diputat al Congrés de CDC Carles Campuzano ha assegurat que són problemes estructurals del funcionament de l'estat del Benestar perquè "previ a la crisi ja existien", i ha proposat reformar l'Estat del Benestar.

DEBAT POLÍTIC

Després, s'ha obert un debat polític entre representants de les candidatures a les eleccions del 27S, en què han participat Agnès Russiñol (Junts pel sí); Fernando Sánchez (PP); Gemma Lienas (Catalunya sí que és pot); Eva Granados (PSC) i Roger Muntañola (Unió).

Russiñol ha assegurat que sí posaria en marxa aquesta proposta de protecció infantil, tot i que ha matisat que de manera progressiva, i ha anunciat que en la proposta de la seva candidatura està arribar al 2,2% del PIB en aquestes polítics en sis anys, tot i que ha lamentat que "hi ha diners que se'n van i no tornen".

Granados (PSC) ha assegurat que sí implementaria aquest sistema i ha atribuït la situació actual a l'"augment d'atur, un sistema de protecció social fluix, i govern de dreta que no creuen en els drets de la infància".

Lienas ha opinat que sí que ho posaria en marxa, tot i que de manera progressiva, i ha promès destinar un 2% del PIB a combatre la pobresa infantil, i ha reprotxat que Catalunya és de les zones que menys gasta en aquest tipus de polítiques, per sota de la mitjana d'europea i espanyola (241 euros per habitant): "És una xifra miserable", ha tancat.

Sánchez (PP) ha assegurat que no ho posaria en marxa d'aquesta manera, però sí establiria una prestació garantida condicionada per a la infància de fins a 100 euros.

Muntañola ha assegurat que ho faria "sempre tenint en compte el context macroeconòmic", perquè ha dit que no cal obviar la realitat i cal dir a la gent el que hi ha.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés