Publicat 02/05/2016 13:20

Expliquen la raó que va frenar l'evolució del codi genètic fa 3.000 milions d'anys

ARN de transferencia (tRNA)
IRB

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) ha explicat la raó que va frenar en sec l'evolució del codi genètic fa 3.000 milions d'anys: una "limitació funcional" de l'estructura dels ARN de transferència (tRNA), segons publica la revista 'Science Advances', ha informat aquest dilluns el centre en un comunicat.

L'estudi, liderat per l'investigador Icrea Lluís Ribas de Pouplana a l'IRB, ha demostrat que "el codi genètic va evolucionar fins a incloure un màxim de 20 aminoàcids i no va poder créixer més per una limitació funcional dels ARN de transferència", unes molècules centrals en la traducció dels gens a proteïnes.

Els autors del treball, que també han comptat amb els investigadors Fyodor A.Kondrashov (CRG) i Modesto Orozco (IRB Barcelona), descriuen que la maquinària per traduir els gens a proteïnes no pot reconèixer més de 20 aminoàcids perquè els confondria entre ells.

Aquest fet produiria mutacions constants en les proteïnes i una traducció errònia de la informació genètica de conseqüències catastròfiques, segons Lluís Ribas.

La saturació del codi genètic té l'origen en els tRNA, les molècules que reconeixen la informació genètica i porten l'aminoàcid corresponent al ribosoma, on es fabriquen les proteïnes encadenant els aminoàcids un darrere l'altre segons la informació d'un gen determinat.

No obstant això, la cavitat on han d'encaixar els tRNA dins del ribosoma "imposa a totes aquestes molècules una mateixa estructura similar a una L, que deixa molt poc marge de variació entre elles".

"Al sistema li hauria interessat incorporar nous aminoàcids perquè se n'usen més de 20, però s'afegeixen per vies molt complexes, fora del codi genètic", ha explicat Ribas, que ha afegit que va arribar un moment en el qual la naturalesa no va poder fer nous tRNA que fossin suficientment diferents als que hi havia sense que entressin en conflicte a identificar l'aminoàcid correcte, la qual cosa va succeir en arribar a 20.

Aquest treball ha rebut el suport del Ministeri d'Economia i Competitivitat, la Generalitat, l'European Research Council (ERC) i la fundació nord-americana Howard Hughes Medical Institute.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés