Actualitzat 23/09/2016 14:05

Experts apunten a l'educació per combatre la pobresa infantil

Presentación del programa Invulnerables
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 set. (EUROPA PRESS) -

El programa social Invulnerables, que es va posar en marxa el 2016, ha celebrat una jornada formativa en què experts han destacat la importància d'una bona educació per trencar amb el cercle de pobresa i potenciar el talent dels nens i joves catalans que pateixen situacions de marginalització.

L'esdeveniment, que ha tingut lloc al CaixaFòrum de Barcelona, ha comptat amb la intervenció de la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que ha insistit en la importància de destinar els diners públics a l'educació, ja que és un dels "instruments bàsic per generar un horitzó de futur" i satisfer les necessitats específiques dels agents més vulnerables de la societat.

Aquesta iniciativa, que parteix d'una col·laboració públic privada, té el suport de la Generalitat, la Fundació FC Barcelona, l'Obra Social La Caixa i la Fundació Rosa Oriol, que han unit forces per crear un paquet de mesures d'inversió social centrades en famílies en situació de vulnerabilitat, "destinades a guanyar" la batalla contra la pobresa, ha afirmat la monja Sor Lucía Caram.

UNA JORNADA OBERTA

L'acte s'ha inaugurat amb la conferència 'L'acció socioeducativa en xarxa que pot canviar el seu món' del catedràtic en Pedagogia Social a la Universitat Ramon Llull (URL), Jordi Riera, que ha remarcat la importància d'oferir "una ajuda multidimensional", enfortint els talents i potencialitats dels nens, ja que gràcies als missatges positius s'obté un millor resultat educatiu.

Les últimes dades obtingudes amb l'indicador At Risk Of Poverty And Exclusion (Arope), que inclou els índexs de pobresa relativa, les carències materials severes i la baixa intensitat laboral a casa, conclouen que el 2014 un 29,2% del total de la població es trobava sota risc de pobresa, fet que suposa 13 milions de persones --dos dels quals són nens--.

Riera també ha insistit que la "responsabilitat del benestar col·lectiu implica a tota la societat" i que projectes com Invulnerables o Caixa Proinfància poden transformar la realitat igualant les oportunitats, desenvolupant el potencial dels infants, integrant les famílies en les dinàmiques socials i incentivant la solidaritat dels usuaris, entre d'altres mesures.

CANVIAR DINÀMIQUES SOCIALS

La jornada també ha comptat amb la ponència 'Les escoles que canvien el món' del professor guanyador del Global Teacher Prize, César Bona, que ha remarcat la importància de canviar els discursos que els nens reben en les institucions educatives, procurant incloure temes que puguin generar millores socials, així com emfatitzant el factor humà i els valors de respecte, il·lusió, superació, humor i confiança, entre d'altres.

A la taula rodona, que ha comptat amb la participació de la directora de la Fundació FC Barcelona, Maria Vallès; la directora del Departament de Lluita contra la pobresa i humanització de la salut de la Caixa, Montserrat Buisan; la coordinadora de Programes #Invulnerables Manresa, Pilar Izquierdo, i la moderació de Gabriel Prat, s'han discutit els aspectes de la proposta educativa del programa.

El tancament de l'acte ha anat a càrrec del doctor en Filosofia i Teologia de la URL, Francesc Torralba, que ha ofert una conferència entorn de 'La força de la vulnerabilitat'.

Els assistents també han participat de manera gratuïta en tallers sobre 'L'espai d'acompanyament familiar: un recurs de prevenció socioeducativa'; 'La importància de les capacitats parentals en el creixement i desenvolupament dels nens'; 'L'educació emocional portada a la pràctica amb els nens' i el 'Projecte Viure la interioritat: Ser un mateix".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés