Actualitzat 30/03/2017 03:43

Estudiants i pares criden a "buidar les aules" contra les 'revàlides' aquest dimecres

El professorat no està convocat a la vaga pels sindicats d'ensenyament a nivell nacional, excepte en algunes comunitats com Madrid

MADRID, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

El Sindicat d'Estudiants i la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA) i la Federació d'Estudiants Progressistes (FAES) criden a "buidar les aules" contra les avaluacions finals d'ESO i Batxillerat de la Lomce, amb una vaga convocada per a aquest dimecres, la primera d'aquest curs 2016-2017.

La jornada estatal d'aquesta aturada des d'Infantil fins a la Universitat la protagonitzaran les manifestacions programades en totes les comunitats autònomes. A Madrid, el Sindicat d'Estudiants ha organitzat una marxa al migdia pel centre de la capital i, a la tarda, la Plataforma Estatal per l'Escola Pública --integrada per estudiants, pares i sindicats docents-- protestaran des de la Plaça de Neptú fins al Ministeri d'Educació.

El PSOE, Podem i IU donen suport a les protestes mentre que Ciutadans, que s'oposa a les 'revàlides', no està a favor de la vaga. Segons va explicar divendres passat 21 d'octubre el seu portaveu d'Educació al Congrés, Marta Martín, aquesta formació ja té el compromís del ministre d'Educació en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, de paralitzar aquestes avaluacions si governa i de restablir la Selectivitat.

Alhora, el PSOE ha anunciat en un comunicat que el mateix dimecres, a la Comissió d'Educació de la Cambra baixa, defensarà una proposició no de llei per instar el Govern espanyol a la derogació del Reial Decret pel qual es regulen les avaluacions finals d'ESO i Batxillerat, i que estableixi una moratòria per a la permanència de l'actual sistema d'accés a la universitat, "mentre es tramita una nova Llei Bàsica d'Educació".

Els sindicats d'ensenyament a nivell nacional no han cridat els docents a secundar aquesta aturada, excepte en algunes comunitats autònomes, com Madrid, on CCOO, Fete-UGT, STEM i CGT han convocat el professorat, sota el paraigua de la 'marea verda' a la qual pertanyen també pares i alumnes.

Segons el president de CEAPA, José Luis Pazos, organització de la qual va cridar els pares a la vaga, la darrera vegada fa quatre anys, la convocatòria "va per bon camí", tot i que ha admès que "és d'hora" per saber quin serà l'abast real en els diferents territoris.

PROGRAMEN EXÀMENS EN ALGUNS CENTRES

Pazos ha advertit que en alguns centres, els equips directius estan programant exàmens per a aquest dia, a diferència d'altres convocatòries. "Resulta curiós. No volem pensar que a ningú se li hagi ocorregut donar instruccions per entorpir la vaga de manera intencionada", ha ironitzat, per afegir que hi ha docents que donen suport a la Lomce i les 'revàlides' i "entorpir" la vaga "és la seva manera de manifestar la seva posició".

Alhora, ha demanat als pares que hi col·laborin no portant els seus fills el 26 d'octubre a l'escola, i tot i que ha reconegut que això pot generar dificultats d'organització familiar, "cal posar a la balança si durant un dia defensar els drets dels fills, o no fer-ho i haver de demanar-los perdó quan es quedin sense estudiar". "A ningú ens agrada la vaga i per descomptat ens estimem més no haver de fer-la", ha asseverat.

Per la seva banda, la secretària general del Sindicat d'Estudiants, Ana García, ha reiterat el principal motiu pel qual pares i alumnes criden a "buidar les aules": "Les avaluacions estableixen un triple filtre amb el qual s'exclourà centenars de milers de joves d'entre 15 i 17 anys del sistema educatiu".

García ha advertit que aquestes proves "no busquen la millora de la qualitat de l'ensenyament públic" i ha subratllat que això només és possible si s'inverteix en recursos humans i materials que garanteixin condicions "dignes" als centres, "just al contrari del que ha fet el PP retallant més de 7.000 milions d'euros aquests anys, acomiadant 32.000 professors, pujant brutalment les taxes acadèmiques o eliminant les beques de llibres i de menjador".

Des de la Federació d'Estudiants Progressistes (FAEST), el seu president, Alejandro Delgado, ha indicat que convoquen també els alumnes a la vaga per acabar amb les 'revàlides' i per denunciar la situació d'"incertesa" generada aquest curs escolar. "Ens sembla oportuna aquesta convocatòria perquè l'objectiu és concret i amb ella volem manifestar el nostre rebuig a les 'revàlides'", ha subratllat.

Delgado, organització de la qual, afí al PSOE, s'integra també en la Plataforma Estatal per l'Escola Pública, té la creença que la vaga "serà un èxit" a les escoles, instituts i universitats i que la manifestació de la tarda a diverses ciutats espanyoles tindrà el suport de diversos sindicats d'ensenyament.

UNIVERSITARIS S'UNEIXEN A LA VAGA

Tot i que la vaga és contra les avaluacions de la Lomce que afecten els estudiants d'ESO i Batxillerat, hi ha organitzacions com el Front d'Estudiants que aprofitarà l'ocasió per demanar la derogació del 'decret 3+2', que permet a les universitats oferir graus de tres anys i màsters de dos, i per exigir pràctiques remunerades, tal com ha confirmat a Europa Press Antonio Jiménez, un portaveu d'aquesta organització.

Tot i això, ha assenyalat que la data triada pel Sindicat d'Estudiants "és molt dolenta" per als universitaris, perquè "alguns màsters ni tan sols han començat". "El SE, una cop més, convoca sense tenir en compte la resta de la comunitat educativa", ha indicat Jiménez, que hauria preferit que fos al novembre com va proposar la seva organització al principi.

"Les vagues no són propietat d'una associació ni una eina per autoconstruir el Sindicat d'Estudiants", ha subratllat aquest portaveu del Front, que en l'última manifestació d'abril els seus integrants es van unir a la manifestació a Madrid del SE, però amb una capçalera diferent, i van acusar els seus dirigents de no estar "al peu dels instituts i universitats" com ells. En aquesta ocasió, el Front portarà una pancarta amb el lema 'A lluitar per l'educació que somiem'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés