Actualitzat 02/02/2016 13:19

Un estudi "pioner" tractarà 100 pacients de càncer avançat mitjançant perfils genètics

Células del cáncer viajan en grupo para hacer metástasis
BREANNA MOORE, CHEUNG LABORATORY, FRED HUTCHINSON

Preveu allargar 4 vegades el temps de vida i donar una altra oportunitat a pacients orfes de teràpia

   BARCELONA, 2 Febr. (EUROPA PRESS) -

   Un estudi "pioner" de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i finançat per la Fundació Bancària La Caixa tractarà de manera personalitzada 100 pacients de càncer que hagin esgotat els tractaments convencionals, mitjançant la predicció epigenètica --una fotografia genètica del tumor--.

   En roda de premsa aquest dimarts al Palau Macaya de Barcelona, han presentat el projecte --finançat amb 301.600 euros-- el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, i el director del programa d'epigenètica i biologia del càncer de l'Idibell, Manel Esteller.

   Es portarà a terme en pacients amb tumors "extremadament agressius" i habituals, com el de còlon, de pulmó, de pàncrees i de cervell, dels quals s'estudiarà el material epigenètic --més de 30.000 gens-- per donar una possible teràpia personalitzada, ha explicat Esteller.

   L'estudi vol "rescatar els qui s'han quedat orfes de tractament" --pacients que hagin recaigut dues vegades després de la quimioteràpia--, estudiant la seva empremta dactilar epigenètica, cosa que permetrà administrar el fàrmac més adequat d'un catàleg de 1.000 medicaments en diferents fases.

   El projecte, que preveu allargar quatre vegades el temps de vida i amb qualitat, es desenvoluparà durant dos anys en col·laboració amb hospitals de referència, com el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'Hospital de Bellvitge, el Germans Trias i Pujol i el Josep Trueta de Girona, que tractaran els pacients a partir de les prediccions personalitzades que proporcioni l'Idibell.

FOTOGRAFIA EPIGENÈTICA

   En aquesta empremta dactilar epigenètica --és l'ortografia de la genètica-- permetrà analitzar "mig milió de punts d'informació, d'interruptors que s'encenen o s'apaguen en cada tumor", cosa que donarà un perfil genètic del pacient en relació amb el tumor i permetrà trobar el fàrmac més adequat.

   "El tumor és molt fort però té un punt feble. Cada tumor el té en el seu material genètic, cosa que el fa molt sensible. Tots tenen debilitats a nivell genètic, com els humans, i es tracta de buscar-les", ha exposat l'investigador.

   Esteller preveu que aquest sistema es pugui estendre en dos anys una vegada hagi finalitzat l'estudi: "La idea és crear un sistema prou entrenat per posar-lo d'entrada i que sigui una eina més que cada oncòleg pugui tenir".

33.700 NOUS CASOS A L'ANY

   Cada any es diagnostiquen 33.700 nous casos de càncer a Catalunya --20.000 en homes i 13.700 en dones--, i una de cada dues persones seran diagnosticades d'aquesta malaltia, que tindrà una supervivència del 60%, ha detallat Esteller.

   Segons Giró, aquest estudi és "un pas endavant per personalitzar més en aquells malalts de càncer que amb tractament convencional han arribat a una situació sense avanç possible i que, amb un nou avanç en personalitzar el tractament, poden tenir una segona oportunitat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés