BARCELONA, 25 jul. (EUROPA PRESS) -
La Universitat Pompeu Fabra (UPF) s'ha embarcat en un estudi per analitzar les transformacions en l'alimentació, les formes de preparació i les maneres de consum experimentades entre els segles VII i V a.C, ha informat el centre aquest dilluns en un comunicat.
El projecte d'investigació 'Menjars, cuines i pràctiques de consum en espais colonials mediterranis' es portarà a terme des del Grup d'Investigació d'Arqueologia Mediterrània: Connexions, Materials i Escriptura (Gracme) de la UPF fins al 2017.
La proposta, que ha rebut una ajuda de 53.361 euros del Ministeri d'Economia i Competitivitat, en el marc de la convocatòria del 2014 cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), tindrà la professora associada de prehistòria, Ana Delgado, com a investigadora principal.
La investigació abordarà l'estudi de les "persistències, innovacions, transformacions i hibridacions" que s'han produït en aquest àmbit en cinc escenaris colonials del Mediterrani Occidental: la Sota Guadalhorce (Màlaga), el Baix Ebre, l'àrea de l'Empordà, la Badia d'Oristano (Sardenya) i Sicília Occidental.
La incorporació de la perspectiva basada en els paisatges alimentaris o 'foodscape' permet explorar la creació de noves cultures culinàries i de consum en contextos socials específics afectats per la migració, o "imbricades en xarxes de connexions a través de les quals es mouen persones, aliments i tecnologies culinàries".
El concepte 'foodscape' s'aproxima a les cultures de consum i gastronomies des d'òptiques no estàtiques i posa en relleu el protagonisme dels àmbits quotidians, de la gent comuna i els grups domèstics en les dinàmiques històriques mediterrànies, tant locals com globals, en les quals el consum d'aliments i la seva preparació tenen un paper central.