Publicat 13/04/2016 16:57

Especialistes en malalties hepàtiques creuen possible l'eliminació de l'hepatitis C

Demanen l'extensió dels tractaments d'última generació i proves als grups d'alt risc

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

Els tractaments d'última generació i un increment de les proves de diagnòstic en els col·lectius d'alt risc poden contribuir a l'eliminació de l'hepatitis C a Europa en una generació, segons els especialistes en malalties hepàtiques reunits al Congrés Internacional del Fetge que se celebra des d'aquest dimecres a Fira de Barcelona.

En una trobada amb els mitjans de comunicació organitzat per Gilead --el laboratori que va desenvolupar el medicament Sovaldi--, l'especialista en Hepatologia de l'Hospital Santa María de Lisboa (Portugal), Rui Tato Marinho, i l'especialista en Hepatologia de la Universitat de Dundee (Regne Unit), John Dillon, han analitzat l'estat actual de l'hepatitis C i l'impacte que els nous tractaments poden tenir en la lluita contra aquest virus.

Actualment, 175 milions de persones --el 3% de la població mundial-- estan infectades per l'hepatitis C, una infecció viral que en un 30% dels casos deriva en una cirrosi i que multiplica per 20 el risc de patir un càncer de fetge.

L'hepatitis C es transmet habitualment pel contacte amb sang infectada a través de diferents vies, com pot ser una inadequada esterilització del material mèdic o el consum de drogues per via intravenosa.

Segons Gilead, el tractament de les complicacions derivades de l'hepatitis C comporta "grans costos" des del punt de vista sanitari, davant de l'eficàcia dels antivirals introduïts el 2014, amb índexs de curació de més del 90%.

"L'hepatitis C no és només una malaltia hepàtica, sinó també física, mental i social, per l'estigma que comporta", ha explicat el doctor Rui Tato Marinho, que va ser un dels impulsors perquè l'Estat portuguès aprovés el finançament del nou tractament als afectats.

Per la seva banda, el doctor John Dillon ha lamentat que a Europa hi ha "una xifra elevada d'afectats per hepatitis C que encara no rep tractament, la qual cosa es consideraria inacceptable si s'estigués parlant de càncer".

Dillon també ha reclamat un increment de les proves per diagnosticar l'hepatitis C en els grups de risc com persones que s'han injectat drogues, presos o fills de mares amb la malaltia.

"Tenim la tecnologia i la infraestructura per tenir a tothom diagnosticat i curat, de manera que podríem estar lliures d'hepatitis C el 2023", ha assegurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés