Actualitzat 01/04/2017 14:58

Espanya ocupa el tretzè lloc en inversió en R+D, en un rànquing liderat pels EUA i la Xina

MADRID, 8 des. (EUROPA PRESS) -

Espanya és el tretzè país amb major inversió pública en recerca i desenvolupament, per sota d'Àustria (12è), Itàlia (11a), el Canadà (10è) i Corea (9è), segons l'Informe sobre Perspectives de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) sobre ciència, tecnologia i innovació 2016, que ha fet públic aquest dijous 8 de desembre.

El rànquing de països amb més inversió pública ho lidera els Estats Units i la Xina, molt per sobre d'Alemanya (3r), Japó (4t), Índia (5è), França (6è), Rússia (7è) i El Regne Unit (8è). En qualsevol cas, l'informe assenyala que la inversió total de la Unió Europea lidera la inversió pública mundial en aquesta matèria.

A més, el document de la institució recalca en el seu informe la necessitat d'una "política oberta i flexible", en la mesura que els recursos ho permetin, davant de l'evolució tecnològica de la societat que genera molts canvis tecnològics.

En aquest sentit, indica que, tot i les pressions fiscals, els governs nacionals seguiran i han estat els principals actors d'investigació en un futur previsible, però les empreses poden augmentar la seva contribució financera. D'altra banda, ressalta que les universitats són més capaços de captar el finançament de les empreses, seguint patrons a llarg termini.

Així, l'organització assenyala que una participació més alta empresarial pot reforçar un mercat desitjable en la investigació acadèmica i també pot conduir a un creixement de curt termini, però, d'altra banda, assenyala que la filantropia actua sovint com un catalitzador per atreure a altres finançadors, inclòs el sector públic, i així donar suport a projectes a gran escala o centres que d'una altra manera podrien quedar sense fons a causa dels seus alts costos.

D'altra banda, l'estudi posa en relleu que les noves tecnologies seran la clau del futur que, davant d'aquesta situació, es presentar algunes característiques comunes que necessiten de la implicacions polítiques. Així, assenyala que els impactes seran determinats per una sèrie de factors no tecnològics, com pot ser l'envelliment de les societats, el canvi climàtic, econòmic i polític, així com canvis en les preferències socials.

DIÀLEG ENTRE INSTITUCIONS

Així, subratlla que la diversitat no només dissemina riscos i oportunitats, sinó que també desenvolupa capacitats d'absorció per explotar la investigació i les tecnologies desenvolupades en altres àrees. Al mateix temps, les rondes regulars de reunió anticipada entre els responsables de l'Administració i altres actors del sistema d'innovació, pot millorar la capacitat dels governs per al desplegament i pot ajudar a fomentar una agilitat més àmplia del sistema.

Per tant, el document assenyala que la convergència tecnològica i la combinació són característiques significatives del desenvolupament tecnològic, que poden ser assistit per institucions, per exemple, per portar a terme tasques d'R+D i per impartir formació professional. Així, molts països de l'OCDE donen suport al cada vegada més aquests espais i indica que cal superar els problemes institucionals i organitzatius establerts des de fa molt. En concret, advoca per fer arranjaments per finançar i portar a terme activitats d'R+D que inhibeixin iniciatives interdisciplinàries.

A més, l'informe de l'OCDE subratlla que ha indicat que una suficient inversió en investigació "és important per adonar-se dels beneficis d'aquestes tecnologies per al creixement i benestar". Així, afegeix que "la investigació del sector públic ha desenvolupat un paper fonamental en el desenvolupament de tecnologies clau i emergents, aporta nous coneixements sobre els fenòmens tecnològics i contribueix sovint al desenvolupament del prototip i a la tasca de demostrar".

EL PAPER DEL CIUTADÀ

Alhora, assenyala que les comunitats i ciutadans desenvolupen un paper cada vegada més important a l'hora d'explotar algunes tecnologies clau i emergents, com la cadena de bloqueig, la biologia sintètica i fabricació additiva.

"L'obertura de la investigació, la innovació i l'esperit empresarial ha de ser àmpliament benvinguda, i alguns països de l'OCDE estan presentant marcs per recolzar-la", afegeix. Al mateix temps, indica que la participació ciutadana planteja diverses qüestions relatives, per exemple, a la protecció de la salut i la seguretat, o drets de propietat de propietat.

Així, subratlla que els governs han d'adaptar periòdicament els reglaments existents sobre el desenvolupament i aplicacions de moltes tecnologies emergents. Així, l'OCDE ressalta que els governs podrien millorar la seva intel·ligència anticipada sobre futures qüestions que els deixarien millor preparats per actuar amb major rapidesa i decisió.

GOVERNANÇA INCLUSIVA I ANTICIPADA

D'altra banda, el document matisa que les tecnologies emergents comporten diversos riscos i incerteses, i molts qüestions ètiques, per la qual cosa es requereix una governança inclusiva i anticipada dels canvis que inclou l'avaluació dels beneficis i costos i una configuració activa del desenvolupament i explotació. "Aquests arranjaments de governança segueixen subdesenvolupats en la majoria dels països de l'OCDE, tot i que això pot canviar pròximament amb el creixent interès per la política d'Investigació i Innovació Responsables (RRI)", necessita.

Alhora, incideix que organitzacions com l'OCDE poden proporcionar fòrums útils perquè els països coordinin els esforços d'investigació i innovació entorn de tecnologies clau i emergents distribuïts a tot el món en la qual es pugui beneficiar la cooperació internacional.

Finalment, recalquen que els governs que desitgen donar suport a noves indústries i a les tecnologies emergents hauran de mirar més enllà de la funció d'R+D per a una dinàmica més gran de l'empresa i del sector que probablement contribuirà al seu èxit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés