Actualitzat 26/04/2017 12:14

Espanya escala cinc llocs en llibertat de premsa i se situa per sobre de França i Itàlia

Nord-coreans llegint el periòdic
DAMIR SAGOLJ

Els països nòrdics, amb Noruega al capdavant, lideren la classificació de RSF

MADRID, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

Espanya ha pujat cinc llocs en la qualificació mundial del 2017 en matèria de llibertat de premsa en comparació de l'any anterior i es troba en el número 29, per sobre de països com França i Itàlia, d'acord amb l'última edició de la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa de Reporters Sense Fronteres (RSF).

En aquest sentit, l'informe destaca que, l'abril del 2016, a Espanya (lloc 29 de 180) es va condemnar un fotògraf professional a pagar una multa de 600 euros per haver publicat en Twitter fotos de la policia detenint una dona.

Així mateix, la citada sanció es va imposar mesos després que s'aprovada a Madrid una nova Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a 'Llei mordassa', amb la qual "se cerca protegir la imatge de la policia espanyola i es restringeix de manera dràstica el dret a manifestar-se". "Aquesta llei també obstaculitza legalment el dret dels periodistes a recaptar i difondre informació", ha advertit.

Els països amb menys llibertat de premsa del món són Corea del Nord, el Turkmenistan i Eritrea, d'acord amb l'edició 2017 de la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa de Reporters Sense Fronteres (RSF), des d'on asseguren que aquest últim any s'ha caracteritzat per l'inici de "l'era de la posverdad", així com per "la propaganda i la repressió".

La Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa és un rànquing que publica cada any RSF i permet conèixer la situació i la posició de 180 països en matèria de pluralisme i independència dels mitjans de comunicació. L'edició del 2017 mostra que la situació de la llibertat de premsa "podria donar un gran gir" cap a la censura i la repressió dels mitjans, especialment entre els països democràtics.

Segons han assegurat des de RSF, la llibertat de premsa "mai havia estat tan amenaçada". En els últims cinc anys, l'índex de referència que utilitza l'organització ha registrat una deterioració de fins a un 14 per cent.

A final de la classificació no hi ha sorpreses, ja que es troba Eritrea, que ha deixat aquest any l'últim lloc de la classificació per donar pas a Corea del Nord. El règim nord-coreà continua "mantenint la població en la ignorància i en el terror", han garantit des de RSF.

El règim del líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha arribat a enviar a civils a camps de concentració pel fet d'escoltar una ràdio localitzada a l'estranger i manté el país completament blindat per als mitjans internacionals, assenyala l'organització.

Per sobre d'Eritrea, que ocupa el lloc 179 de la llista, es troben una de les dictadures post soviètiques més hermètiques del món, el Turkmenistan, i Síria, que després de sis anys sumit en una guerra civil continua sent el país més mortífer del món per als periodistes, que són "assetjats pel règim de Bashar al-Assad i pels gihadistes de l'Estat Islàmic.

La zona d'Orient Pròxim i el Magreb, contínuament sumida en diversos conflictes armats --no només a Síria, sinó també al Iemen, entre d'altres--, segueix sent la regió del món on més difícil i perillós és per a un periodista exercir la seva professió.

"UN GRAN GIR"

RSF ha qualificat de "gran caiguda" la situació de la premsa en algunes de les democràcies més assentades del planteja. "L'obsessió per la vigilància i el fet que no es respecti el secret de les fonts periodístiques contribueixen al fet que molts països que abans tenien bona qualificació descendeixin en la taula", han dit.

Est és el cas de països com els Estats Units, que ha caigut dos llocs fins al número 43 de la llista i el Regne Unit, que ocupa el lloc número 40 després de diversos anys dues xifres per damunt. Segons els investigadors de RSF, l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca i la campanya del Brexit al Regne Unit han servit com a "caixa de ressonància" per atacar la premsa i deslegitimar els mitjans de comunicació, fomentant l'aparició de fenòmens com les notícies falses.

"El gran gir que experimenten les democràcies produeix vertigen en tots aquells que pensen que sense una llibertat de premsa sòlida no poden garantir-se altres llibertats", ha assenyalat el secretari general de RSF, Christophe Deloire. "A on ens portarà aquesta espiral infernal?", ha afegit.

ELS PAÏSOS NÒRDICS, AL CAPDAVANT

Tot i que en termes generals preval una tendència a la baixa, els països nòrdics continuen liderant la classificació. Noruega presideix la llista, la qual cosa suposa un ascens de dues posicions i un dur cop per a Finlàndia, que portava sis anys consecutius al capdavant de la classificació.

En l'últim any, RSF ha pogut comprovar que s'han produït nombroses pressions polítiques contra periodistes finlandesos i diversos casos de conflictes d'interès en els mitjans nacionals que li han valgut al país un descens fins al número tres. En segon lloc es troba Suècia, que en tan sols un any ha avançat sis posicions.

D'acord amb RSF, el fet que no hi hagi cap membre de la Unió Europea en el primer lloc suposa "un dur cop per al model europeu". Independentment dels seus mals resultats, el continent europeu continua sent la zona geogràfica on més llibertat tenen els mitjans de comunicació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés