Actualitzat 01/09/2015 12:17

Espanya acollirà 2.739 refugiats en resposta a la crisi humanitària

MADRID, 1 Set. (EUROPA PRESS)

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimarts que Espanya està disposada "de moment" a acollir 2.739 refugiats en resposta a la crisi humanitària a les fronteres i al territori de la Unió Europea per l'arribada de milers de persones que fugen de la persecució i la guerra. La Comissió Europea va sol·licitar que fossin una mica més de 5.800 persones les traslladades a terres espanyoles, de les 40.000 que persegueix reestablir en territori comunitari.

   "La Comissió havia fet una proposta, nosaltres vam negociar i al final vam prendre aquesta decisió, els 2.739. Estem disposats a tornar a parlar del tema, per la qual cosa aquesta és una posició que pot modificar-se però hi ha coses que ha de fer la Comissió Europea", ha assenyalat el president en roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya Angela Merkel.

   Segons ha dit, l'acollida d'aquestes 2.739 persones a Espanya "no es produirà per acord del Consell Europeu fins que Grècia i Itàlia hagin posat en funcionament els centres d'acollida" en els quals s'haurà distingir les persones amb dret d'asil de les que han emigrat per motius econòmics abans de reasseure-les.

   Entén per aquesta raó que la Comissió "ha de demanar a Grècia i Itàlia que facin els centres d'acollida" perquè és "molt urgent" que els dos països "prenguin ja decisions per poder començar a implementar l'acord del Consell". "Mentre no ho facin, aquests acords no valen perquè no es poden implementar", ha sentenciat.

   Sobre la xifra, Rajoy ha afirmat que la posició d'Espanya a la reunió del Consell de Ministres de Justícia i Interior de la UE (JAI) que abordarà aquest assumpte a partir del 14 de setembre "serà absolutament constructiva", tot i que la seva "flexibilitat" dependrà dels criteris de repartiment de refugiats que finalment s'acordin.

CAL VEURE ELS CRITERIS

   "Volem veure quins són els paràmetres que regiran a l'hora de distribuir aquestes persones. Volem veure els criteris. És molt difícil prendre decisions sense coneixement de causa. El principi que siguin distribuïts ens sembla bé, però hem de treballar de manera conjunta per definir bé qui té dret d'asil i qui no, i que al final els drets que se'ls donin siguin similars a tots els països de la Unió", ha apuntat el president.

   Per a Rajoy, cal entendre "quina és la situació de cada país per veure quantes persones ha rebut, el seu producte interior brut i el seu atur", però també la despesa que ha realitzat en control fronterer o l'esforç previ en acollida d'immigrants i refugiats.

   D'altra banda, ha incidit en la necessitat que "la Comissió faci la seva feina" i ha apuntat dues línies d'actuació: "fixar amb claredat quins són els països segurs, ja que aquells països no segurs són aquells els nacionals dels quals poden demanar asil", i que "a poc a poc" es vagi "treballant per harmonitzar la legislació d'asil a tots els països".

"NO ÉS LA POLÍTICA QUE NECESSITA LA UE"

   "No podem ni continuarem impassibles davant de les coses que estan succeint i Europa no pot renunciar al que és, terra de drets, però aquest és un procés molt complicat i hem d'ordenar-lo entre tots", ha destacat el president, que al costat d'aquestes mesures en matèria d'asil ha plantejat la necessitat de "posar en marxa una política global d'immigració".

   Amb tot, per a Rajoy "un repartiment just i equitatiu està bé, però això no és la política global d'asil i immigració que necessita la UE". "Això és important, és un pas en la bona direcció però o som capaços de fer una política d'asil i immigració o no resoldrem mai aquest problema", ha apuntat.

CANVIAR LES COSES, NO LES CULPES

   Per la seva banda, la cancellera alemanya ha destacat que amb la proposta de repartiment dels 40.000 refugiats entre els estats membre "s'obre la possibilitat de debatre" sobre tots aquests assumptes, tot i que 'a priori' li sembla "interessant que Espanya accepti el principi en si del repartiment equitatiu".

   Merkel considera que "la política europea d'asil és una cosa que cal posar ja en pràctica" i diu que "no hauria de sorprendre" que es digui d'Alemanya que els sirians que arriben "tenen un alt grau de probabilitat d'obtenir la condició de refugiat". Segons la seva opinió, hauria de "ser semblant a tots els països europeus".

   "Ens adonem que moltes vegades no s'implementa ni es posa en pràctica l'estatut legal i per això hauríem de treballar per aconseguir una política comuna d'asil i no donar-nos la culpa els uns als altres, sinó canviar les coses. Hem de crear aquests centres d'acollida i per a la readmissió (devolució de l'immigrant econòmic al seu país) els criteris han de ser els mateixos dins de tota la UE", ha postil·lat.

   La cancellera ha incidit que "els estats membre i la Comissió han d'assumir les seves responsabilitats i definir una llista de països d'origen segur i crear centres de registre a Grècia i Itàlia en un esforç comú, de manera que els que no tinguin dret a quedar-se, tornin als seus països d'origen i els qui realment pateixen persecució i vénen d'un país en guerra civil siguin acollits amb un repartiment equitatiu en funció de la fortalesa econòmica i la situació de cada país".

   Sobre el cas particular de Síria, ha destacat la necessitat de "fer el que calgui per augmentar els esforços diplomàtics per posar final a la guerra civil" i a Líbia, aquest treball s'ha de centrar en "tornar a crear un Estat", per a la qual cosa, ha dit, Espanya, com a membre del Consell de Seguretat i Presidència, "intentarà assumir aquesta responsabilitat".
.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés