Actualitzat 29/03/2017 11:58

Eoliccat demana canvis normatius per complir els objectius renovables de la Generalitat

BARCELONA, 5 oct. (EUROPA PRESS) -

L'associació Eoliccat ha demanat canvis normatius urgents per aconseguir els objectius de la Generalitat respecte a energies renovables per al 2030, ja que "amb el marc normatiu i reglamentari actual resulta impossible arribar a aquests objectius".

Els plans del Govern, explicats aquest dimecres pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el Debat de Política General, preveuen arribar a una producció energètica catalana basada al 100% en renovables, si bé Eoliccat ha indicat en un comunicat que per a això és "imprescindible" l'aportació de 6.000 MW d'energia eòlica al mix de producció.

Tot i això, adverteix que en més de 30 anys d'història de l'energia eòlica a Catalunya --el 10 de març del 1984 es va posar el servei a Vilopriu (Girona) el primer aerogenerador-- "només s'ha arribat a una capacitat de producció de 1.272 MW".

Per impulsar el desplegament eòlic, demana que el Govern permeti desenvolupar nous projectes de parcs de més de 10 MW, així com agilitar els terminis d'aprovació i d'implantació de projectes, ja que, històricament, la mitjana de temps entre el començament de la tramitació d'un projecte i la seva entrada en funcionament a Catalunya ha estat de vuit a deu anys.

L'associació que agrupa la indústria eòlica també planteja facilitar la repotenciació dels parcs actuals amb la substitució de les màquines més antigues per a aerogeneradors més moderns, així com estudiar noves àrees hàbils per a la generació eòlica.

Alhora, demana facilitats normatives i financeres per a la participació en la generació eòlica de petits productors i nous formats empresarials, com les cooperatius, la propietat pública o el societat de cooperació públic-privada, i coordinar amb Red Eléctrica de España (REE) la planificació per a la connexió elèctrica dels parcs a l'horitzó 2020 i 2030.

CENTRALS NUCLEARS ANTIGUES

Eoliccat ha alertat que els permisos d'explotació de les centrals nuclears catalanes, que actualment produeixen el 54,4% de l'energia que consumeix Catalunya, expiren entre els anys 2020 i 2021, ja que aquests reactors hauran superat els 40 anys de funcionament entre els anys 2022 i 2027.

"Sense un desenvolupament decidit, planificat i immediat dels sistemes de generació renovables, l'única alternativa serà prorrogar la vida útil de les centrals nuclears", ha asseverat l'entitat, que ha proposat un calendari amb objectius intermedis per aconseguir les metes del 2030.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés