Actualitzat 30/03/2017 04:12

Entitats proposen un canvi de model davant del "col·lapse" dels serveis socials municipals

BARCELONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha alertat aquest dimarts del "col·lapse" dels serveis socials municipals, i han apostat per un nou model per atendre millor les necessitats socials i amb un paper més actiu de les entitats.

A la presentació de l'informe 'La millora dels serveis socials bàsics a Catalunya', el president de la Taula, Oriol Illa, ha afirmat que es proposen millores "a un sistema de funcionament caduc i incapaç de gestionar les noves realitats".

Segons l'informe, els serveis socials municipals no sortiran del col·lapse en el qual es troben si no es reformen a fons, i la Taula adverteix que la solució no depèn de tenir més o menys pressupost, sinó d'impulsar un canvi de model.

L'informe considera que el col·lapse dels serveis socials municipals està provocat per una excessiva burocràcia, una falta de coordinació entre els sistemes de benestar i les entitats socials i la no priorització del treball comunitari.

Entre les propostes que realitzen per a la millora dels serveis bàsics d'atenció social (SBAS) figuren superar el concepte de "porta d'entrada única" al sistema; garantir un sistema d'horaris d'atenció flexible, i ordenar més clarament la coordinació i complementarietat entre els serveis bàsics i els serveis socials especialitzats.

Per desplegar el potencial del tercer sector en la producció dels serveis socials bàsics, recomanen "eradicar la falsa concepció" que la contractació externa és privatització; donar presència a les organitzacions no lucratives i l'economia social, i concretar indicadors perquè es pugui mesurar objectivament aspectes com la qualitat d'atenció i la dinamització comunitària.

Illa ha plantejat el repte de millorar els serveis socials perquè "no gaudeixen del mateix prestigi" que els sanitaris o educatius i, segons ell, no se'ls ha prestat interès per reformar-los com els altres dos.

"El dret a la salut o a l'educació són drets inqüestionables per a una gran part de la ciutadania, que es resisteix a acceptar discursos desmantelladors de serveis públics i universals que gaudeixen de cada prestigi", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés