Publicat 07/07/2016 18:23

Entitats lamenten que es permeti usar pistoles elèctriques amb persones amb trastorn mental

Pistolas taser
WIKIMEDIA COMMONS

Critiquen que genera estigma justificar el seu ús vinculant el col·lectiu amb violència

BARCELONA, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

Federacions d'entitats catalanes de salut mental han lamentat aquest dijous que la Comissió de l'Interior del Parlament autoritzés aquest dimecres l'ús policial de pistoles elèctriques i que se'n legitimés l'ús a persones amb trastorns mentals.

En un comunicat de la campanya Obertament, les plataformes Salut Mental Catalunya (SMC) i Federació Veus han criticat els diputats catalans que s'inclogui les persones amb problemes de salut mental entre els grups de població per qui serà legal usar aquestes pistoles.

El text aprovat a comissió parlamentària --i que encara ha d'elevar-se al Parlament-- preveu usar aquestes armes davant de persones molt agressives, incloses les que ho estiguin per algun problema mental.

Les plataformes han deplorat que es justifiqui la utilització amb una suposada violència d'aquest grup de persones, que "no només no és certa, sinó que danya la imatge de les persones amb trastorn mental", cosa que crea més estigma.

Les entitats han sostingut que molts estudis han intentat trencar aquesta associació i han posat de manifest el mal que provoca que des de mitjans de comunicació i administracions "es persisteixi a mantenir-lo".

Les entitats han lamentat que la decisió dels diputats malmet els esforços del col·lectiu per "eradicar els falsos mites" vinculats a aquests trastorns, que han definit com el principal impediment per a la seva plena inclusió.

La Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental va afirmar en un informe del 2011 que la proporció de violència social atribuïble a malalties mentals és molt baixa i va defensar que el diagnòstic d'aquestes patologies "no es pot considerar aïlladament com un predictor de conductes violentes sense considerar altres factors de risc", han defensat.

També han vist "falta de coherència" de la comissió per menysprear els informes d'organismes com l'ONU, Amnistia Internacional i el Síndic de Greuges, que han alertat sobre la perillositat d'aquestes armes.

COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA

L'especificació en casos de malalties mentals apareix a les conclusions que s'han aprovat després del treball de la comissió i que es portaran al ple del Parlament.

El text de JxSí, aprovat pels vots a favor del mateix grup al costat de C's i PP --però amb els vots en contra de PSC, SíQueEsPot i la CUP--, descriu que aquestes armes poden substituir l'ús d'armes de foc o la intervenció d'un nombre important d'agents.

Descriu com a situacions de risc les que suposin una amenaça cap a una tercera persona o els agents, ja sigui amb arma blanca i/o objectes contundents "per persones alterades i/o violentes (sota efectes d'alcohol, substàncies estupefaents, malalts mentals,...), o bé davant d'intents de suïcidi i autolesió".

La proposta del PP --aprovada amb els vots a favor de JxSí, C's i PPC, amb l'abstenció del PSC i els vots en contra de SíQueEsPot i la CUP-- recull que poden usar-se aquestes armes contra "persones d'extremada agressivitat" i que posin en perill la integritat de la víctima o de l'agent de Policia, entre les quals figuren situacions de problemes mentals.

En concret, conclou que pot disparar-se "tot i que l'agressor mostri indicis d'estar sota els efectes de l'alcohol, de substàncies psicòtropes o estupefaents; o en situació d'alienació mental o mostrés algun tipus de psicopatia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés