Actualitzat 26/01/2016 12:03

Entitats demanen 770 pisos socials i diuen que els bancs en tenen 45.000 de buits a Catalunya

El presidente de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa
EUROPA PRESS

Apel·len a la responsabilitat social d'entitats financeres

   BARCELONA, 26 Gen. (EUROPA PRESS) -

   El Tercer Sector necessita 770 habitatges socials abans de dos anys per poder atendre els col·lectius més vulnerables, mentre que les entitats financeres disposen de 45.000 pisos buits, segons el registre de la Generalitat de setembre del 2015.

   Ho ha explicat el president de la Taula del Tercer Sector Social a Catalunya, Oriol Illa, aquest dimarts a la presentació de l'informe 'La contribució del Tercer Sector al lloguer social', en què 129 entitats de 20 federacions han apel·lat a les entitats financeres perquè col·laborin venent o cedint habitatges.

   L'informe recalca que molts habitatges han perdut valor, per la qual cosa és "una gran ocasió per destinar-los a persones en situació d'emergència", i també fa una crida a propietaris particulars que disposen de pisos buits perquè els cedeixin a la Fundació Hàbitat3, impulsada per la Taula del Tercer Sector --que representa 3.000 entitats--.

   Un total de 7.067 persones viuen en els 1.522 habitatges que gestionen a Catalunya les entitats socials, segons l'estudi, que ha realitzat una enquesta entre 129 entitats per conèixer aquesta realitat i ha elaborat un retrat que "ajuda a crear base de diàleg amb les administracions, les entitats financeres i la societat", ha observat la presidenta d'Hàbitat3, Carme Trilla.

   El 43% dels pisos estan a la ciutat de Barcelona i un 12% a la seva àrea metropolitana --que acumula també el 53% de la demanda d'aquest tipus de lloguer--, mentre que Girona té el 20%, i el 25% restant es distribueix per Catalunya.

   El 31% de residències es lloguen al mercat privat, el 25% són de cessió privada, el 18% de cessió pública i el 17% són propietat de les entitats socials; sobre les tipologies, el 46% són d'ús familiar, el 33% compartides i el 21% unipersonals.

COOPERACIÓ PÚBLIC-SOCIAL

   En el debat posterior, el president del Fòrum Salut Mental, Enric Arqués, ha destacat que la cooperació entre el sector públic i les entitats socials ha millorat molt, amb una política més conscienciada que ha permès mostrar una demanda creixent de col·lectius exclosos: "Anem per bon camí, però la matèria prima de pisos assequibles encara és molt limitada".

   El director d'Hàbitat3, Xavier Mauri, ha criticat que, tot i les normatives i la creixent pressió social i pública, no s'han aconseguit canvis i "les entitats financeres no estan cedint pisos", motiu pel qual ha situat la situació a la cua del lloguer social a Europa.

RESPONSABILITAT SOCIAL DE BANCS

   "Seria òptim que hi hagués voluntat de col·laborar i responsabilitat social, entenent que les entitats financeres han rebut molt de la societat, i la cosa que es demana són pisos que no valen gaire", ha valorat Mauri, que ha lamentat que no només no col·laboren, sinó que traspassen problemàtiques cedint pisos que estan ocupats.

   Arqués ha coincidit amb la responsabilitat que haurien de tenir els bancs, en resposta a les ajudes que han rebut, i ha apostat per més pressió i sancions en el cas que el diàleg no funcioni, perquè "es demana molt poc", referint-se que fan falta 770 pisos dels 45.000 que hi ha buits.

   A l'informe, les entitats han fet una crida a la població a aportar pisos buits per al lloguer social. Sobre això, la tècnica de la fundació Arrels Marta Olaria ha observat que hi ha molt desconeixement i recel sobre aquests col·lectius, el treball d'acompanyament de les entitats i les garanties que ofereixen aquest tipus de lloguers per al propietari.

   El director d'Hàbitat3 ha afegit que el preu del lloguer a Barcelona està pujant, al voltant d'un 20%, cosa que complica encara més la situació de col·lectius que no poden afrontar el preu de mercat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés