Actualitzat 21/02/2016 11:26

Els transsexuals adults podran canviar el nom de la targeta sanitària sense modificar DNI

Tarjeta sanitaria. Tarjetas sanitarias en Catalunya. CatSalut
EUROPA PRESS

Gairebé una vintena de menors aconsegueixen el canvi des del novembre

BARCELONA, 21 febr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat permetrà "aviat" als adults transsexuals canviar el nom de la targeta sanitària d'acord amb el 'gènere sentit' sense necessitat d'haver-ho fet al registre civil i el DNI, com es permet des de novembre de 2015 als menors --sota petició dels seus pares--, han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.

Actualment els adults poden demanar el canvi a la targeta sanitària després de fer el tràmit en el registre civil, però han detectat que "els requisits i tràmits per tenir el canvi al DNI són llarguíssims i s'ha decidit obviar aquest tràmit i equiparar-lo al dels menors", tenint en compte que és la Generalitat la que expedeix la targeta sanitària.

En coordinació amb la Conselleria de Salut, el departament d'Afers Socials "està ultimant" el reglament i el protocol per permetre aquest canvi a majors d'edat, han explicat, però no han pogut especificar quan estarà llest.

Des del novembre passat, l'Àrea per la igualtat de tracte i no-discriminació de persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) ha lliurat a un total de 18 menors transsexuals targetes sanitàries amb el nom d'acord amb el 'gènere sentit', segons dades del 5 de febrer aportats per la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, en resposta parlamentària.

REQUISITS DEL MINISTERI DE JUSTÍCIA

El canvi es permetrà també a persones que no hagin realitzat un tractament hormonal ni s'hagin sotmès a una operació quirúrgica, han explicat, com sí que requereix el Ministeri de Justícia.

El tràmit estatal de la 'Rectificació registral del sexe' necessita un informe que acrediti que l'interessat ha estat tractat mèdicament durant un mínim de dos anys per acomodar les seves característiques físiques al sexe reclamat, que no caldrà quan concorrin raons de salut o edat que impossibilitin el seguiment del tractament, però cal aportar un certificat mèdic de tal circumstància.

El Ministeri demana també un informe mèdic o psicològic clínic que refereixi una dissonància entre sexe inscrit i identitat sentida i l'estabilitat d'aquesta dissonància, així com "l'absència de trastorns de personalitat que poguessin influir de manera determinant en l'existència de la dissonància", segons consta al portal informatiu del mateix ministeri.

"NO SÓN MALALTS"

El president de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, ha celebrat, en declaracions a Europa Press, que a Catalunya no es necessiti un informe mèdic i se suprimeixi "el concepte de 'disfòria de gènere' que considera la transsexualitat com una patologia", i ha emfasitzat que ningú pren la decisió de canviar de sexe capritxosament, de la nit al dia.

Rodríguez ha considerat l'acció com un estalvi burocràtic i un pas endavant a la Llei 11/2014, i ha demanat a la Generalitat que s'apressi "al màxim, dins de les seves competències" per garantir un tracte d'acord amb la identitat en tots els àmbits.

PROTOCOLS DE SALUT

El també portaveu del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) ha avançat que han demanat una reunió al conseller de Salut, Toni Comín, per abordar els drets en la sanitat de les persones transsexuals i demanar-li la creació d'un nou protocol en salut: "Algunes persones transsexuals ens han comunicat que no se senten còmodes i reben un tracte bastant indignant, associat a aquesta disfòria de gènere", ha observat.

"No són malalts, són persones que volen viure d'acord amb la seva identitat", ha reiterat Rodríguez, que ha urgit que es dignifiquin assumptes com la reassignació de sexe, amb llistes d'espera per a la cirurgia pública de fins a 15 anys i amb un cost de 14.000 euros a la via privada, que ho converteix en un problema classista molt preocupant, ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés