Actualitzat 05/04/2017 10:18

Els nens desafavorits que consumeixen productes hipercalòrics doblen la resta

Comín veu "inacceptable" el pes de les desigualtats en salut

BARCELONA, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

El nombre de nens de 3 a 14 anys de famílies en què la mare té un nivell d'estudis primaris o no té estudis que consumeixen de manera freqüent productes hipercalòrics representa el doble que el dels fills de progenitors amb carrera universitària: un 40,9% respecte del 19,6%, respectivament.

En roda de premsa aquest dilluns, el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín; el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, han presentat l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca), que recull dades del 2015.

Entre les classes socials més altes segons feina --directors, gerents i professionals universitaris--, el consum d'aliments hipercalòrics és del 18,8% dels nens, mentre que en classes socials amb tasques intermedis, treballadors a compte pròpia i treballadors manuals, la xifra s'eleva al 30%.

El global de la població infantil que consumeix aliments d'alt contingut calòric --menjar ràpid, begudes ensucrades o productes salats-- tres o més vegades a la setmana ha estat del 27% el 2015, mentre que el 2014 es va registrar el 24,3%, tot i que en el període 2010-205 es va mantenir "estable", segons Magrinyà.

SOBREPÈS I OBESITAT

Un terç de la població de 6 a 12 anys té excés de pes --un 19,1% sobrepès i un 12,6% obesitat--, el que augmenta al 35,5% en les classes desafavorides i cau al 22,9% en les més altes, i el mateix succeeix respecte als estudis: el 22,7% en fills de mares universitàries i un 37,8% en nens de progenitores sense estudis.

L'excés de pes afecta la meitat de la població de 18 a 74 anys --un 34,6% sobrepès i un 14,7% obesitat--; a un 61,6% en adults amb pocs estudis respecte del 35,8% amb carrera, i al 54,1% de classe baixa davant del 37,7% de classe alta, a més d'impactar més en homes --55,4%-- que en dones --43,3%-- i en persones de 65-74 anys --70,8%-- que en la franja 18-44 anys --37%--.

DESIGUALTATS EN SALUT

El 83,3% dels enquestats té una bona percepció de la seva pròpia salut, si bé cau al 66% en el cas de persones amb pocs estudis i creix al 91,4% en persones amb carrera, i és del 80,2% en classe social baixa respecte del 91,2% dels més aviat prestatges.

L'enquesta, que ha preguntat a gairebé 6.000 persones, sobre hàbits en la salut, estat de salut i ús de serveis sanitaris, mostra que el pes de les desigualtats és "inacceptablement gran", segons ha alertat Toni Comín.

Ha dit que a l'octubre presentarà la revisió del sistema d'assignació d'atenció primària que permetrà "redistribuir recursos" en ambulatoris per prevenir les desigualtats en salut, i ha afegit que aquesta qüestió també s'aborda des de Salut Pública amb la prevenció.

ESTILS DE VIDA

A l'àmbit dels hàbits en salut, que analitzen 23 indicadors, l'activitat física de la població entre 15 i 69 anys ha augmentat i tres de cada quatre persones té un nivell d'activitat física saludable, si bé també depèn de la classe social i els estudis.

El tabac, que és la primera causa de pèrdua de salut evitable a Catalunya, mostra un "descens continuat" entre 1994 i 2015, quan es van registrar un 23,7% de fumadors diaris i un 2% d'ocasionals, sent més elevada en els homes de classe social més desafavorida i en les dones de classe mitjana, segons Magrinyà.

En relació amb la dieta mediterrània --diversitat de productes frescos, cuinats a casa i amb molt nivell de verdura, entre d'altres--, el 70% de la població la compleix, i les dones i els ancians són els col·lectius que més la segueixen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés