Actualitzat 29/03/2017 13:38

Els Mossos neguen tenir un fitxer de periodistes però admeten investigar filtracions

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, nega que el Cos tingui un fitxer amb dades de periodistes: "Mai no s'ha elaborat ni s'està elaborant un fitxer en aquest sentit", i assegura que la identificació de periodistes en una operació a Barcelona al juny es va fer per trobar responsables de fugues d'informació.

En diverses respostes parlamentàries al PSC i C's recollides per Europa Press, Batlle ha admès que la Divisió d'Assumptes Interns va identificar diversos periodistes que cobrien una operació policial "perquè considera que podrien ser els destinataris de trucades a partir de les quals s'estarien produint revelacions de secrets".

El cas es remunta al 29 de juny, quan diversos periodistes estaven seguint un escorcoll a la joieria Rabat de Barcelona durant una operació contra la màfia xinesa, i diversos agents els van demanar el DNI i el número de telèfon, van comprovar que el mòbil els sonava, i els van fotografiar.

Aquesta actuació dels Mossos va generar nombroses crítiques entre la professió, i concretament del Col·legi de Periodistes i el Sindicat de Periodistes.

Batlle ha explicat que van dur a terme aquestes identificacions després que la Comissaria General d'Investigació Criminal constatés "que s'estaven produint revelacions de secrets per part de funcionaris públics relatives a investigacions en curs", per la qual cosa es va demanar a Assumptes Interns que identifiquessin els policies filtradors.

En detectar la presència de periodistes en l'escorcoll de la joieria, dins d'una investigació sota secret de sumari, Assumptes Interns va actuar i va identificar els periodistes i, segons Batlle, va transmetre un ofici al jutge competent amb informació referent a les circumstàncies i motius de la identificació.

Segons el director dels Mossos, "en cap cas la investigació de les filtracions ha tingut com a objectiu cap periodista".

Justifica aquesta actuació per la "gravetat del fet que suposa la revelació de secrets per part d'un funcionari públic i les greus conseqüències que es poden derivar" per als agents que realitzen els escorcolls i per a terceres persones.

"Davant el caràcter extraordinàriament sensible de dades relatives a investigacions sota secret de sumari, es va dur a terme de manera excepcional les esmentades identificacions davant d'una situació igualment excepcional", ha abundat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés