Actualitzat 05/04/2016 11:14

Els metges de capçalera alerten que set de cada deu persones són sedentàries

Sofá, mujer, sedentarismo
PIXABAY

BARCELONA, 5 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Set de cada deu persones són sedentàries, "un dels problemes de salut actuals més greus", segons ha alertat aquest dimarts la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària de Catalunya (Camfic) en un comunicat.

   El dia Mundial de l'Activitat Física, que se celebra aquest dimecres, Camfic vol "sensibilitzar" la població sobre les greus conseqüències que implica el sedentarisme, que afecta el 70% dels individus en el món occidental.

   Segons Camfic, el sedentarisme ja és considerat com un dels factors de mortalitat més greus, empitjorant la salut i reduint la qualitat de vida de les persones.

   És un dels factors de risc que genera més malalties, com l'obesitat, la hipertensió arterial, la diabetis, i l'augment de les xifres de colesterol que causen infarts o ictus, tot i que també incrementa alguns càncers, malalties mentals o de l'aparell locomotor, com artrosi, osteoporosi o fibromiàlgia.

   "Les persones físicament actives viuen més i millor, consumeixen menys fàrmacs i són més feliços", ha afirmat la coordinadora del grup d'exercici físic i salut de la Camfic, Montserrat Romaguera.

   Ha afegit que estar actius és favorable quan un es planteja deixar de fumar o davant del risc de pèrdua de calci dels ossos: "No hem de confondre exercici saludable amb esport i competició", sinó adaptar l'exercici físic a l'edat del pacient.

   Segons Romaguera, en un 80% de les històries clíniques no es recull cap dada sobre l'activitat física dels pacients, per la qual cosa ha cridat els professionals de salut a prescriure exercici físic.

   Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya del 2014, el 15% dels adults i el 12% dels menors de 12 anys presenta obesitat, a més que un 48% dels adults i un 19% dels menors d'entre sis i 12 anys té sobrepès.

   L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana als adults 30 minuts d'activitat moderada cinc dies per setmana mentre que en nens i adolescents cal que siguin 60 minuts cada dia de la setmana: a l'entorn laboral, en desplaçaments o en activitats lúdiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés