Publicat 31/05/2016 14:14

Els geòlegs clamen contra l'"amenaça" del patrimoni, després del despreniment de Fumanya

Zona sur del yacimiento de Fumanya antes de los desprendimientos
YACIMIENTO DE FUMANYA

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya (ColgeoCat) ha alertat aquest dimarts que la falta de mitjans de protecció i conservació "amenaça" el patrimoni català, després del despreniment d'una part central del jaciment de Fumanya, a Fígols (Barcelona), referència internacional en empremtes fòssils de dinosaures.

En un comunicat, han clamat contra la inexistent protecció del jaciment "per falta de finançament", i han lamentat profundament el succés que va afectar gran part del que és el jaciment més gran del món d'empremtes de Titanosaures --dinosaures del Cretaci Superior--, amb més de 3.500 empremtes fòssils.

Han criticat que, des del seu descobriment el 1986, s'ha vist afectat seriosament per l'acció continuada dels agents atmosfèrics i, de fet, les últimes pluges es van endur part de la zona sud del jaciment.

El col·legi ha remarcat la necessitat que la societat i les autoritats siguin conscients del gran i ric patrimoni que hi ha a Catalunya, que cal valorar i protegir, ja sigui d'actes vandàlics, construccions o davant dels agents atmosfèrics.

El jaciment, que va ser cartografiat el 1991, va ser declarat el 2005 'Bé Cultural d'Interès Nacional', per la qual cosa el despreniment seria equiparable que s'ensorrés l'església romànica de Sant Climent de Taüll (Lleida), han apuntat els geòlegs.

RESTAURACIONS PUNTUALS

Amb el fons miner de l'empresa explotadora de carbó --l'explotació en la qual es va trobar el jaciment--, i al costat dels ajuntaments i el Consell Comarcal, s'han realitzat tasques de restauració, però per falta de finançament no s'ha fet cap mesura de protecció, han lamentat.

Gràcies a les tasques d'especialistes en paleontologia, com la cartografia detallada de les empremtes el 1996, van permetre demostrar la gran importància i evitar la desaparició del jaciment, que va estar a punt de ser enterrat un altre cop, perquè calia restaurar els talussos que l'empresa minera havia originat en l'extracció del carbó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés