Publicat 14/12/2016 18:44

Els catalans no denuncien el 65% dels fets que consideren delicte

Jordi Jané, comparece en comisión parlamentaria
PARLAMENT

El conseller Jané està "preocupat" per aquest índex i demana que es denunciï

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

Els catalans no denuncien davant de la policia o els jutjats el 64,7% dels fets que pateixen i que consideren delictes, segons l'Enquesta de la Seguretat Pública de Catalunya del 2015 presentada aquest dimecres al Parlament pel conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané.

"Estem per sota del nivell d'Europa en la presentació de denúncies. Els fets contra les persones es denuncien menys que els fets contra el patrimoni", ha explicat aquest dimecres davant de la Comissió d'Interior.

La raó principal per no denunciar és que el ciutadà considera que el fet 'era poc important' (66,5%) mentre que el 58% ho justifica perquè 'la policia pot fer poca cosa'; el 54,4% perquè 'resultava complicat'; el 37,5% perquè 'confia poc en la justícia'; el 21,6% perquè 'confia poc en la policia' i el 9,5% 'per por'.

A preguntes dels grups parlamentaris, el conseller s'ha mostrat preocupat per aquest baix percentatge de denúncies presentades: "Em preocupa i molt. No fem una altra cosa que demanar que es denunciï. És una premissa bàsica".

Jané ha recordat que aquest baix nivell de denúncies s'arrossega des de fa anys, però, en el costat positiu, ha destacat el descens en el percentatge dels ciutadans que no denuncien per desconfiar de la policia.

Es denuncien menys els delictes contra les persones (un 21,8%) que els delictes contra el patrimoni, on els ciutadans posen en mans dels jutjats o de la policia un 36,4% dels casos.

Dins dels de patrimoni, els que menys es denuncien són els de fets contra la segona residència (66,5%), seguits dels delictes contra negocis urbans (53,4%), contra el domicili (52,2%), contra negocis rurals (43,6%) i fets de proximitat contra el patrimoni (39,8%).

En aquest apartat de fets de proximitat contra el patrimoni es recullen atracaments, estrebades, robatoris de bosses, de cartera i de mòbil, entre d'altres, mentre que contra el vehicle s'alerta en un 32,5% de les vegades; els enganys, fraus i estafes denunciats representen un 19,9% dels quals els ciutadans creuen ser víctima.

A preguntes dels grups, el conseller ha explicat que en aquest estudi no es recullen específicament delictes contra les persones --com la violència masclista-- ja que s'està preparant una enquesta específica.

Aquesta enquesta anual sobre seguretat pública s'ha fet a un total de 6.214 persones residents a Catalunya --en diverses regions policials-- de tots els segments d'edat a partir de 16 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés