Publicat 10/12/2016 10:45

Els canvis en les 'revàlides' de la LOMCE entren en vigor demà

Estudiantes en clase
EUROPA PRESS

Duraran fins que s'apliqui una nova llei resultant del pacte educatiu

MADRID, 10 des. (EUROPA PRESS) -

El Reial decret llei que modifica el calendari d'aplicació de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) per introduir canvis en les avaluacions finals, entra en vigor aquest diumenge 11 de desembre. El Govern espanyol elimina així els efectes acadèmics de les proves, la de primària i ESO passen a ser mostrals i la de Batxillerat només la faran els qui vulguin accedir la Universitat.

Així ho estableix el text publicat aquest dissabte 10 de desembre en el Butlletí Oficial de l'Estat, que recull Europa Press, després que el Consell de Ministres ho aprovés un dia abans. Amb aquest real decret llei, no només canvia la disposició final cinquena de la LOMCE, relativa al calendari d'implantació de la mateixa, sinó que també modifica tres reals decrets -el que regula els currículums d'ESO i Batxillerat i els dos de les avaluacions finals-.

Segons ha indicat el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquesta nova normativa haurà de ser convalidada pel Congrés dels Diputats. Al Parlament, els grups polítics podran sol·licitar que el text es tramiti com projecte de Llei per poder introduir canvis en el mateix.

Alhora, l'Executiu assenyala en la norma que els canvis en les trucades 'revàlides' romandran "fins a l'entrada en vigor de la normativa resultant del Pacte d'Estat Social i Polític per l'Educació".

PRINCIPALS CANVIS

L'avaluació de 6è de primària serà mostral i no censal, de manera que les comunitats autònomes elegiran una sèrie de centres per fer aquesta prova i no hauran de realitzar-la tots els alumnes obligatòriament com el curs passat quan es va realitzar per primera vegada. Tot i això, el decret llei assenyala que això no impedeix que si alguna administració autonòmica vol sotmetre a tots els seus estudiants a l'avaluació, ho pugui fer.

L'avaluació final de l'ESO també serà mostral, participant únicament en ella l'alumnat matriculat en 4t que hagi estat seleccionat per l'Administració educativa; es limitarà a les matèries troncals generals de l'últim curs i no a les de tota l'etapa, no tindrà efectes acadèmics ni els resultats constaran a l'expedient acadèmic de l'alumne examinat.

La 'revàlida' de 2n de Batxillerat només l'hauran de fer els alumnes que vulguin anar a la Universitat perquè aquesta prova substitueix a l'antiga selectivitat. No tindrà altres efectes acadèmics que els de l'accés als ensenyaments de Grau i es limitarà a les matèries troncals generals de l'últim curs i les matèries troncals d'opció per apujar nota, i no a les de 1r i 2n com estableix la LOMCE.

LA NOVA SELECTIVITAT

Les característiques, dates i continguts d'aquestes proves es regularan a través d'una ordre ministerial, que es troba en fase d'esborrany, el contingut de la qual ho debatrà la setmana que ve la comunitat educativa en el Consell Escolar de l'Estat, òrgan consultiu pel qual ha de passar tota la normativa en matèria d'ensenyament.

Tot i això, aquest decret inclou alguns aspectes de la 'revàlida' de Batxillerat. La qualificació obtinguda en la prova que realitzin els alumnes que vulguin accedir a la universitat serà la mitjana aritmètica de les qualificacions numèriques de cadascuna de les matèries generals del bloc d'assignatures troncals expressada en una escala de 0 a 10 amb dues xifres decimals i arrodonida a la centèsima. Aquesta qualificació haurà de ser igual o superior a 4 punts, perquè pugui ser tinguda en compte a l'accés als ensenyaments universitaris oficials de grau.

La qualificació per a l'accés a estudis universitaris d'aquest alumnat es calcularà ponderant, com fins ara, un 40% la qualificació de la prova assenyalada en el paràgraf anterior i un 60% la qualificació final de l'etapa. El resultat d'aquesta ponderació ha de ser igual o superior a 5 punts per entrar a la Universitat.

La qualificació obtinguda en cadascuna de les matèries d'opció del bloc d'assignatures troncals de la prova assenyalada anteriorment podrà ser tinguda en compte per a l'admissió als ensenyaments universitàries oficials de Grau quan tingui lloc un procediment de concurrència competitiva.

Les administracions educatives, en col·laboració amb les Universitats, que assumiran les mateixes funcions i responsabilitats que tenien en relació amb les Proves d'Accés a la Universitat, organitzaran la realització material de la prova assenyalada en el paràgraf anterior per a l'accés a la Universitat. Tot i això, cada administració educativa podrà delimitar l'abast de la col·laboració de les seves universitats en la realització de la prova.

TÍTOLS D'ESO I BATXILLERAT DES DE FP I FP BÀSICA

El decret també regula un altre dels acords tancats entre el Ministeri d'Educació i les comunitats autònomes relatius als títols d'ESO i Batxillerat. Així, estableix que els alumnes que es trobin en possessió d'un títol de Tècnic o de Tècnic Superior de Formació Professional o de Tècnic dels Ensenyaments Professionals de Música o de Dansa podran obtenir el títol de Batxiller cursant i superant les matèries generals del bloc d'assignatures troncals de la modalitat de Batxillerat que l'alumne elegeixi.

A més, els alumnes que obtinguin un títol de Formació Professional Bàsica podran obtenir el títol d'Educació Secundària Obligatòria, sempre que, en l'avaluació final del cicle formatiu, l'equip docent consideri que han aconseguit els objectius de l'Educació Secundària Obligatòria i adquirit les competències corresponents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés