Actualitzat 15/08/2016 11:17

Els beneficiaris de dependència creixen un 2% després de tres anys de caiguda

Imagen De Un Dependiente
EUROPA PRESS

El Govern valora retirar el patrimoni de les valoracions de discapacitat en residències

BARCELONA, 15 ago. (EUROPA PRESS) -

El nombre de beneficiaris de la Llei de l'Autonomia Personal i la Dependència ha repuntat un 2% en l'últim trimestre i s'ha situat a nivells anteriors a la crisi, amb 140.378 beneficiaris --segons dades de finals de juny d'aquest any--, després de tres anys i mig de descens d'aquest número.

En aquest període s'ha frenat també la pujada de les valoracions pendents, i de les 1.460 que hi havia en els primers mesos de 2016 s'ha passat a les 390 actuals, segons ha explicat en una entrevista d'Europa Press la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa.

A finals de 2012, els beneficiaris de la dependència van pujar fins a 158.589 --respecte dels 140.491 amb els quals va tancar 2011--, i aquesta xifra ha caigut gradualment els últims anys fins a arribar al seu mínim el mes de març del 2016, amb 137.610.

"Esperem que el pròxim trimestre no tinguem cap [valoració pendent] i estiguem al dia", ha destacat Bassa, i ha afegit que es consolida així el descens dels Programes individuals d'atenció (Pia) pendents gràcies al fet que han augmentat els professionals que els realitzen.

"A partir d'ara es revertirà totalment la situació i a poc a poc anirem cap a la normalització", amb les valoracions resoltes a temps i sense que hi hagi Pias pendents, ha augurat Bassa, i ha observat que la major problemàtica que han trobat és que les valoracions es fan periòdicament, no només per l'entrada de nous beneficiaris sinó per canvi de grau de la persona.

També s'està portant a terme la inclusió dels beneficiaris del grau I, per al que fins ara "no hi havia la possibilitat", i ha destacat que l'augment dels diners de butxaca serà retroactiu, i es comprometen a pagar des de gener de 2016, una vegada es publiqui l'ordre aquest mes d'agost.

Ha destacat que queda pendent resoldre la problemàtica del finançament per part de l'Estat, ja que la Generalitat aporta prop del 80% i el Govern espanyol el 20% restant, mentre que hauria de ser un 50%, ha reivindicat.

La Conselleria estudia treure els condicionants patrimonials de les valoracions per discapacitat en persones que necessiten residències, amb l'objectiu que el domicili familiar no suposi un greuge per al copagament, i que es tingui en compte en els casos de rendes "molt altes".

Estudien què representaria incorporar aquest canvi, amb un límit més alt, després de detectar que la situació és una mica diferent a Catalunya respecte a altres territoris espanyols, i algunes famílies que han posat el patrimoni a nom de la persona discapacitada s'han trobat que aquest fet els "ofèn a l'hora de pagar el copagament", com han reiterat les entitats i associacions del col·lectiu.

HISTÒRIA COMPARTIDA

Bassa ha explicat que també treballen per elaborar un sistema d'història compartida sociosanitària, amb la dificultat que a Catalunya existeixen diferents models, perquè les polítiques socials canvien en les diferents localitats i comarques.

Ha defensat la necessitat de crear un abordatge únic per a aquests dos àmbits, en el qual ha dit que estan d'acord els professionals, però "cadascun ha generat el seu model, i ara el que es tracta és de confluir els models de les diferents comarques per definir un català", que ajudarà a tenir més eficiència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés