Actualitzat 31/03/2017 07:49

Elif Shafak qüestiona la identitat, la religió i el feminisme al seu nou llibre

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora i periodista turca Elif Shafak ha presentat 'Las tres pasiones' (Lumen), la nova novel·la en la qual intenta "plantejar moltes preguntar sobre temes diferents" com la identitat, la religió i el feminisme així com l'islam, la sexualitat i la llibertat, amb la consideració que el paper de l'escriptor és formular preguntes i no donar respostes.

"Crec que les dones són al centre de la història perquè en el món musulmà són les que s'estan formulant aquestes preguntes", ha explicat en roda de premsa, i ha afegit que a la majoria no se les sent però són aquí fent-se preguntes, a més d'advertir que seran les primeres que perdran si es perd la democràcia a Turquia.

El llibre dibuixa una panoràmica de la Turquia actual i revela els problemes que amaga la societat turca centrant-se en el viatge vital de Peri, una noia que creix en una família molt polaritzada amb un pare secular i una mare molt religiosa.

Segons l'autora, aquesta divisió es podria comparar amb la història de Turquia perquè els conflictes i les fractures, la divisió que viu en "el seu propi jo" són els mateixos que viu Turquia com a país.

La novel·la comença en l'actualitat, amb Peri convertida en una dona madura, i entre l'Istanbul on va néixer i la seva vida actual hi ha un moment decisiu que és Oxford, on va a la universitat i coneix un professor carismàtic i controvertit que li canvia la vida radicalment.

A la universitat també coneix dues noies musulmanes però amb una relació molt diferent amb la religió: una d'origen iranià i britànic, atea i crítica amb totes les religions, especialment amb l'islam per la manera com tracta les dones; i l'altra practicant d'origen egipci i americà que porta mocador i es queixa de la islamofòbia.

"Entre les tres serien la pecadora, la creient i la que dubta", ha detallat Shafak, i ha considerat Peri com la confusa perquè creu que és així com se senten essencialment les dones a Turquia.

SITUACIÓ DIFÍCIL

Shafak ha reivindicat la difícil situació que viu a Turquia "qualsevol ment creativa" perquè per qualsevol cosa que publiquin poden ser atacats, demandats, exiliats o fins i tot empresonats, ha explicat.

L'escriptora ha donat molta importància a donar veu a les persones "reprimides", a totes aquelles històries esborrades i persones que han estat oblidades i per això li agrada qüestionar-se els tabús polítics, sexuals i culturals.

Shafak ha confessat que com a escriptora turca la relació és molt ambivalent perquè d'una banda hi ha gent que la llegeix amb afecte i per un altra té gent que l'odia, com quan va ser demandada pel llibre 'La bastarda d'Istanbul' al·legant que "insultava el caràcter turc".

SÍMBOL DE LLUITA

Shafak representa una de les veus més influents de la realitat i actualitat turca com a símbol de la lluita pels drets de les dones i d'aquelles minories que pateixen les polítiques islamistes radicals, amb quinze llibres publicats i traduïts a més de 40 llengües.

L'escriptora ha visitat Catalunya coincidint amb el nomenament recent com a membre de la llista de coordinadors del Moviment per a la Democràcia a Europa (DiEM25) liderat per Iannis Varufakis, i aprofitarà per participar en el cicle de conferències 'Turquia, als marges d'Europa' organitzat pel CCCB.

Aquestes conferències suposen un "nucli de reflexió de la situació actual turca", ha explicat el director del CCCB, Vicenç Villatoro, amb importància del paper dels intel·lectuals, del món de la literatura, del periodisme i de les dones en el rebuig d'aquesta evolució del règim turc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés