Actualitzat 23/03/2017 14:13

Echenoz fa un gir a la "ficció del món contemporani" amb la novel·la 'Enviada especial'

L'escriptor francès Jean Echenoz
EUROPA PRESS

Explica que necessitava "un desafiament i un canvi" després de llibres d'història

BARCELONA, 23 març (EUROPA PRESS) -

L'escriptor francès Jean Echenoz ha assegurat haver fet un gir a la "ficció del món contemporani" amb la seva última novel·la 'Enviada especial' (Anagrama/Raig Verd).

En roda de premsa en el Festival Kosmópolis del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Echenoz ha subratllat que porta deu anys escrivint llibres "més aviat històrics", i no obstant això, aquest implica una tornada a la ficció actual amb una història d'espionatge.

La novel·la versa sobre un segrest, un general conspirador i el seu sequaç, una moderna Mata Hari, una vella glòria del pop a la qual aguaita un passat fosc, un atracador venjatiu, un home misteriós amb una taca a la cara en forma de mapa de Nova Guinea, un assassinat, un dit amputat i un complot contra Corea del Nord.

Sobre la novel·la d'espies, Echenoz ha explicat que sempre havia estat un "gran lector" de la literatura detectivesca dels Estats Units, que de fet, va ser una gran influència per a ell.

No obstant això, després d'aquests anys en els quals ha il·luminat una trilogia biogràfica sobre figures del segle XX i una novel·la sobre la Guerra del 1914, Echenoz ha explicat que per a ell, escriure d'història era al principi "un terreny verge" que havia d'explorar.

"Però cada vegada es va fer més fàcil, i això es converteix en una cosa perillosa perquè corres el risc de repetir-te", ha dit, tornant a la ficció literària perquè necessitava un desafiament nou, un canvi, ha enumerat.

LA HISTÒRIA, UNA PORTA DE SORTIDA

No obstant això, sobre els seus llibres de tall històric, ha assegurat que els va començar "gairebé sense saber-ho", ja que es trobava en un atzucac en ficció, i la història va representar llavors una porta de sortida, una porta que també ho va ser la novel·la negra a l'inici de la seva carrera, ha rememorat.

Ha relatat que al principi de la seva aventura, la novel·la estava esgotada i cansada i es teorizava molt sobri cap a on anava: "Jo em sentia molt incòmode en aquest paisatge i no trobava un lloc on estar còmode", de manera que la novel·la negra va ser també una porta de sortida en aquell moment inicial.

Després d'aquests anys d'intensa pràctica literària, Echenoz escriu ara amb menys ràbia i fúria, ja que sempre ha tractat de prendre distància del relat: "Ara treballo amb una distància sobre la distància que ja tenia".

"La ficció és un plaer però també és un combat cos a cos", ha assegurat l'escriptor, que ha destacat la influència cinematogràfica en la seva obra, especialment d'Alfred Hitchcock pel seu model de construcció plàstica i del guió, i ha confessat haver pres prestada una escena de la cinta 'Enviat especial' d'aquest.

Preguntat sobre la vida política francesa, ha lamentat que no és capaç d'extreure cap sentit perquè "el que està passant no té cap sentit", i ha subratllat que no és cap intel·lectual com per donar opinions sòlides.

No obstant això, ha considerat que s'ha produït un desplaçament dels valors que deixa els ciutadans perplexos i desconcertats: "No havia vist mai una cosa així: molts comentaristes estan sobrepassats per la situació política actual".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés