Actualitzat 21/08/2014 10:44

Metges que van tractar Pajares: "No hi ha hagut mai improvisació, estem entrenats i els protocols funcionen"

Epidemia, ébola, laboratorio
Foto: EU HUMANITARIAN AID AND CIVIL PROTECTION/FLICKR

MADRID, 21 Ago. (EUROPA PRESS)

L'equip mèdic que va atendre el religiós Miguel Pajares, primer cas d'ebola tractat a Espanya, ha afirmat que els protocols de seguretat "funcionen", que el personal està perfectament format i entrenat per afrontar aquest tipus de situacions i que en "cap moment hi ha hagut pànic" a l'hora d'afrontar el seu ingrés.

   En aquest punt, entenen que els objectius del dispositiu d'atenció relatius a la seguretat es compleixen, rebutgen que hi hagués "improvisació" per acollir l'ingrés i consideren que la unitat de malalties infeccioses i medicina tropical del complex hospitalari La Paz-Carlos III es veu "reforçada" i "serà potenciada".

   Així ho han detallat en declaracions a Europa Press Mar Lago Núñez i Germán Ramírez Olivencia, facultatius del Servei de Medicina Intensiva especialitzats en medicina tropical i del viatger del complex hospitalari La Paz-Carlos III, que van tractar Pajares des del seu ingrés fins a la seva mort.

   L'equip mèdic que va tractar el religiós ha explicat que després de conèixer que Pajares i Juliana Bohe anaven a ser ingressats, es van marcar quatre objectius fonamentals: que no es transmetés la malaltia, proporcionar als dos pacients tot el que es pogués, "intentar curar i que hi hagués un resultat d'èxit" i que "no es generés pànic".

   "Podem dir que després d'aquest temps, i sent el primer cas, que és ressenyable i històric, no podem donar-nos per satisfets pel desenllaç d'un d'ells però potser les expectatives les hem complert al 80%", ha remarcat Germán Ramírez.

   El facultatiu ha remarcat que enfrontar-se a un "nou repte sempre genera un estat de nerviosisme", cosa que és "fins a cert punt lògica" tenint en compte que "un nivell d'alerta i de prevenció cal", si bé és un aspecte que dista "molt del pànic".

"ESTEM ENTRENATS, SÓN ELS NOSTRES PACIENTS"

   D'altra banda, Lago ha apuntat que l'hospital té la tradició de tractar malalties infeccioses i contagioses i que ella "ha viscut aquí" el tractament de molèsties com la tuberculosi multiresistent o la sèpsia meningocòcica.

   "El personal està entrenat per a aquests casos i tenim la sort de tenir aquesta tradició i estem acostumats a tractar aquests pacients, són els nostres pacients", ha recalcat l'especialista per subratllar que mai van pensar que tindrien problemes a l'hora de tractar un pacient per ebola o por de ser encomanats.

   Mentrestant, l'altre facultatiu ha assegurat que es va ubicar aquest pacient en la sisena planta del Carlos III per disminuir el risc d'"alarma social" per ser el primer cas d'ebola tractat a Espanya, donada el seu alt índex de morbiditat. "Estem disposats a tractar-lo per tot el personal que faci falta. Tots el que hem necessitat ho hem disposat", ha puntualitzat.

   Respecte a la integració del Carlos III a La Paz, Ramírez ha recalcat que ha viscut en persona el procés d'adscripció tenint en compte que ell és un dels metges que va estar a La Paz el febrer i ha subratllat que des del primer moment que va canviar la logística del centre s'ha plantejat "la necessitat d'adaptar uns protocols existents" i aplicar una "sèrie de simulacres a la nova situació".

MINIMITZAR EL PERSONAL EXPOSAT

   D'altra banda, Ramírez ha comentat que té constància que el personal implicat en el tractament coneixia els protocols de seguretat prèviament. De fet, ha relatat que per a aquests casos es tracta de "minimitzar" el nombre de persones exposades a la malaltia davant d'un cas inicial d'ebola, per a la qual cosa s'ha establert un mecanisme de rotació que permet limitar l'exposició i preservar els temps de descans. "Creiem que el personal ha estat suficient", ha tancat després.

   D'altra banda, la infermera del servei de malalties infecciosa, Ana María Gómez, ha dit que s'ha aplicat un protocol d'aïllament "estricte" per les característiques de la malaltia i que al Carlos III tenen una àmplia experiència en aquest tipus de dispositiu, "fonamentals" per a la cura del malalt com per a la seguretat del pacient.

   En aquest punt, ha il·lustrat part d'aquestes mesures que consisteix a portar un homòleg de guants i un ensinistrament a l'ús de vestits d'aïllament i a l'abordatge del pacient amb ell. "Ho hem fet infinitat de vegades (...) es treballa perfectament amb ells", ha afegit la infermera.

   A part, ha assegurat que la formació ha estat "més que correcta" i que una infermera també té una funció que és la docència, per la qual cosa ella mateixa està capacitada per formar a altres companys en aquests protocols. "Gran part de plantilla estem ensinistrats per a aquest tipus de casos", ha emfatitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés