Fernando Simón
Foto: MONCLOA

MADRID, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

El director del Centre d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat i membre del Comitè Especial creat pel Govern per a la gestió de l'Ebola, Fernando Simón, ha explicat que "serà realment complicat" tenir coneixement de com es va produir el contagi de l'auxiliar d'Infermeria, Teresa Romero.

  "Serà molt difícil que tinguem una certesa, tenim alguna informació que circula que podria explicar el que va passar, el que no vol dir que no hi hagi altres factors que puguin ajudar-nos a entendre per què va passar això o per què no es va saber abans, però el fet cert és que tenir una certesa serà realment complicat", ha explicat en una entrevista a TVE recollida per Europa Press.

   Simón, ha explicat que precisament per aquest tema es troben en converses amb el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) d'Atlanta i amb personal de l'Hospital de Dallas (EUA) per discutir situacions que han pogut compartir per haver patit ells el contagi secundari de dues infermeres. De moment, "tot i que ells tenen certes sospites també, tampoc són capaços d'identificar una causa amb el 100% de seguretat", ha afirmat.

   "És difícil, tenim situacions que ho expliquen, tenim informació que ens explica com probablement no passa, sabem que tots els professionals que han treballat amb els tres casos que hem tingut a Espanya estan sans i no han patit infecció i, per tant, la probabilitat que sigui un problema associat als equips és molt baixa, de tota manera es farà una investigació exhaustiva perquè interessa per a la seguretat del nostre personal sanitari".

ELS RESIDUS DEL VIRUS, "PROBABLEMENT ESTAN NEUTRALITZATS"

   D'altra banda, ha destacat que els residus virals que puguin quedar, i que mantenen l'auxiliar d'infermeria aïllada, "probablement estan neutralitzats". "No té un significat mèdic real, no és fàcilment interpretable. (...) De tota manera es té molt poca experiència perquè normalment no es fan anàlisis dels fluids com es fa ara, però la malalta se la considera completament sana", ha explicat.

   D'altra banda, tot i que "Teresa va evolucionant bé", no ha entrat en el temps que encara pot passar fins rebre l'alta, però el que és segur, és que "l'equip mèdic s'assegurarà que es recuperarà en les millors condicions i no que no hi ha risc d'una recaiguda posterior".

   Alhora, ha confirmat que "desgraciadament" Espanya s'ha convertit en un dels països "amb més experiència" en el tractament de pacient d'Ebola, i, concretament, l'equip mèdic de l'Hospital La Paz-Carlos III, i des del "punt de vista tècnic i científic" realitza un treball molt bo, fins al punt de convertir-se en una "referència" mundial.

   L'aparició d'un cas fora d'Àfrica ha provocat que "es generi una coordinació internacional molt bona que permetrà que en les pròximes epidèmies es treballi millor". Segons la seva opinió, sempre ha existit coordinació però davant situacions d'emergència com la que ha ocorregut, en els últims mesos ha millorat molt.

L'ESTIGMATITZACIÓ DELS AFECTATS

   L'expert ha reconegut que no esperava "una reacció social tan visceral com la que s'ha viscut", i lamenta que s'estigmatitzi les persones que han sobreviscut, i els seus familiars, que "pateixen un rebuig social molt important". "Es tracta de demostrar a la societat que no són un risc per a la resta i que tenen un paper important per a la cura", ha explicat referint-se al que passa a les zones pandèmiques.

   A Europa reconeix que també existeix temor, fins al punt que, segons la seva opinió, "hi ha hagut una reacció social desproporcionada davant el risc que pogués fer". "Cal entendre la malaltia, una persona que no té símptomes, un contacte que no se sap si està infectat no transmet la malaltia", ha afegit, lamentant que la por hagi passat de l'individu a la massa.

   Simón ha explicat que a causa del que ha passat s'han produït situacions noves i que, per tant, s'ha hagut de modificar la manera de comunicar el que ha passat, per això no entra a valorar si la informació donada després de la primera alerta va ser encertada. Així, ha posat èmfasi que, de la mateixa manera que ha passat amb els protocols i la informació que tenien a l'abast, "s'ha après molt" segons ha anat transcorrent els dies.

   Respecte a quan hi haurà una vacuna contra l'Ebola, Simón reconeix que la investigació de l'Ebola ha estat rellançada en part perquè es tracta d'una malaltia que ha arribat a Occident; i ha recordat que hi ha problemes associats a la seguretat de la vacuna que s'ha de valorar abans d'aplicar-la a pacients d'Ebola. "Crec que cal garantir primer la seguretat i després es veurà l'eficàcia", afirma, i per tant entén que passessin molts mesos fins a obtenir una vacuna que pugui salvar vides.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés