Publicat 18/01/2016 13:02

Dos fenòmens atmosfèrics condicionen l'absorció de CO2 als ecosistemes europeus

Cielo, nubes, rayo del sol, espiritualidad, religión
JOHN SPADE/FLICKR

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

Dos fenòmens atmosfèrics-- l'Oscil·lació de l'Atlàntic Nord i el patró de l'Atlàntic Est, NAO i EA, per les seves sigles en anglès-- condicionen l'absorció de CO2 dels ecosistemes europeus, segons un estudi del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

El treball, publicat a 'Nature Communications', explica que l'absorció anual de CO2 als ecosistemes europeus depèn de com es combinin la NAO i l'EA, que "controlen els vents, la precipitació i la distribució de l'aire humit i càlid cap a Europa", segons l'investigador del CREAF i del CSIC Josep Peñuelas.

Segons l'estudi, aquests dos fenòmens atmosfèrics van afavorir que a començaments de la dècada dels 2000 s'arribés a mínims excepcionals pel que fa a la captació de diòxid de carboni per part dels ecosistemes.

Tot i que aquesta situació s'ha revertit els últims anys, la previsió és que la combinació d'aquests dos fenòmens en el futur "no sigui la millor per seguir absorbint tant CO2 com últimament".

Durant els últims anys del segle XX i els primers del XXI, els dos fenòmens es trobaven en fases oposades: un en fase positiva i l'altre en fase negativa; aquest és el pitjor dels escenaris amb vista al segrest de CO2 per part dels ecosistemes.

En fases oposades, se sol patir més sequera i temperatures més extremes a bona part d'Europa, cosa que dificulta l'absorció de CO2, a causa que el segrest de carboni depèn de la fotosíntesi, procés en el qual els vegetals poden captar el carboni atmosfèric i incorporar-lo a les seves estructures.

TENDÈNCIA DELS ÚLTIMS ANYS

La tendència dels últims anys s'ha encaminat cap a una captació més important de carboni, tot i que sembla que podria tornar a canviar.

En aquest període, els ecosistemes europeus estan tornant a absorbir diòxid de carboni perquè el NAO i l'EA eren en la mateixa fase: "El segrest de carboni més gran s'aconsegueix quan tant la NAO com l'EA estan en fase negativa", ha exposat Peñuelas.

"Els hiverns freds afecten la major part d'Europa, cosa que ajuda que gran part del centre i l'est del continent estigui coberta per una capa de neu important", i així es garanteix que els sòls es mantinguin humits durant la primavera i fins i tot l'estiu sencer.

Tot i això, les previsions no són tan esperançadores perquè sembla que en el futur predominarà la fase positiva de la NAO, fet que dificultaria la captació de carboni per part dels ecosistemes, especialment quan l'EA es trobi en fase negativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés