Publicat 06/01/2016 11:30

Donants d'òrgans podran deixar constància de la seva opció en la història clínica el 2016

L'Ocatt vol facilitar la identificació i incentivar l'altruisme

BARCELONA, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat permetrà als ciutadans incorporar la seva voluntat de ser donants d'òrgans en la seva història clínica compartida, dins de la carpeta personal de salut de cada pacient a partir del primer trimestre del 2016.

Ho ha assenyalat el president de l'Organització Catalana de Transplantaments (Ocatt), Jaume Tort, en declaracions a Europa Press, en què ha observat que fins ara els pacients n'han pogut deixar constància en la història clínica, però només com una "anotació més".

"Nosaltres volem fer ara una cosa més senzilla, que es reculli en la història clínica compartida", perquè qualsevol hospital pugui veure en aquest historial que hi ha una declaració del pacient sobre la seva voluntat de ser donant, ha explicat.

A la pràctica sempre es necessita la firma de la família, perquè les donacions suposen operacions quirúrgiques, i, per a això, es necessita signar consentiments, però aquesta via pot facilitar els protocols de comunicació, segons l'Ocatt.

Durant les festes, l'Ocatt ha llançat una campanya informativa per impulsar els donants d'òrgans, un acte altruista mitjançant el qual una persona decideix que alguna part del seu cos pugui ser apta per a un trasplantament i pugui servir d'ajuda a algú.

Especifica que la donació es pot produir després de la mort, tot i que també hi ha la possibilitat de donar algun òrgan en vida, especialment entre familiars i cercles pròxims.

En la campanya, també recorda que quan una persona es planteja convertir-se en donant i decideix fer donació dels seus òrgans i teixit, el pas més important és comunicar aquesta decisió a la seva família i entorn més pròxim.

COMUNICACIÓ A LA FAMÍLIA

"Aquestes persones seran les primeres a qui es consultarà la possibilitat de donació després de la mort. En aquest moment, tot dependrà de la decisió de respectar o no la voluntat del donant", indica.

Una altra de les opcions passa per omplir un carnet de donant que cal portar sempre a sobre amb la resta de documentació personal, i és la forma de deixar testimoni de la decisió presa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés