Actualitzat 16/12/2016 14:17

Un documental presenta Dorotea de Chopitea, la "pionera de les obres socials"

Dorotea de Chopitea, una senyora de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El documental 'Dorotea de Chopitea, una senyora de Barcelona', que s'estrenarà dimarts que ve en el programa 'Sense ficció' de TV3, presenta aquesta dona xilena, un personatge desconegut per al públic general que, moguda per la seva fe cristiana, va ser "la pionera de les obres socials" a Barcelona al segle XIX.

La peça --produïda per Media 3.14 en col·laboració amb l'Obra Social La Caixa-- s'estrena aquest any amb motiu del bicentenari del seu naixement, i ha estat presentada aquest divendres en roda de premsa la conductora del documental, Agnès Marqués, el responsable de Mitjana 3.14, Joan Úbeda, i el president de la Societat Bicentenari Dorotea de Chopitea, Borja García-Nieto.

Dorotea de Chopitea va arribar a Barcelona el 1819, procedent d'una família rica i aristocràtica que va fugir de Xile després de la seva independència i que, conscient de la problemàtica social que patia la classe obrera a Barcelona, va dedicar tota la seva vida i la seva fortuna a ajudar els més necessitats.

Amb l'ajuda de diferents organitzacions religioses, va fundar a la ciutat cinc temples, quinze escoles, quatre hospitals i set residències --considerades com les primeres guarderies de l'Estat--, de les quals la majoria encara funcionen.

LA BARCELONA DEL SEGLE XIX

El documental relata la vida de Chopitea i alhora presenta la Barcelona del 1800, una realitat poc coneguda que ensenya una ciutat molt diferent, industrial i en què hi havia molt malestar social per les "condicions dolentes de vida" de la classe obrera.

Amb la dificultat de la inexistència d'imatges de Barcelona i de Chopitea, Úbeda ha destacat el treball de realització i grafisme de la peça, que ha aconseguit il·lustrar aquesta època a partir de diferents gravats, que en el documental s'entremesclen amb imatges actuals.

UNA "ABSOLUTA DESCONEGUDA"

La Societat Bicentenari Dorotea de Chopitea va proposar el projecte a Media 3.14, on es van trobar que era "una absoluta desconeguda per a tot el món", ha reconegut Marquès, però de la qual es van enamorar després de repassar la seva història.

Precisament ha estat això el que va empènyer García-Nieto a idear aquest homenatge, mogut per l'amor al personatge i perquè "el que no es coneix no existeix i Dorotea no existia", ha confessat.

LA "MARE" DELS SALESIANS

L'inspector general a Espanya dels salesians, Cristóbal López, que també han participat en el projecte, ha definit a Dorotea com la "mare" d'aquesta fundació, en què es va centrar després de conèixer la tasca que feia el seu fundador Juan Bosco amb la classe obrera, que era el seu objectiu primordial.

López ha destacat el seu "gran qualitat humana" i la fe com l'origen i el motiu de tot el que ha fet Chopitea, que es troba en procés de beatificació des del 1927.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés