Publicat 02/05/2016 15:33

Dissenyen una tecnologia que millora l'eficàcia d'anàlisis de microfluïts

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 2 maig (EUROPA PRESS) -

Els exalumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Carlos Rubio i Andreu Enfedaque han dissenyat un sistema multifuncional que millora el rendiment dels dispositius microfluídics, reduint el temps d'anàlisi, millorant la qualitat del senyal i disminuint la grandària del dispositiu.

Les actuals aplicacions per a aquest tipus de microsistemas són nombroses i van des de l'àmbit de la medicina per analitzar fluids del cos humà, com a sang o orina, al de l'enginyeria ambiental per analitzar la concentració d'algun contaminant o com un sensor utilitzat en control de qualitat en un procés de producció, segons ha informat la UAB en un comunicat.

No obstant això, un dels principals problemes d'aquests dispositius és la formació de bombolles d'aire, que són molt difícils d'eliminar i interfereixen en el sistema de detecció.

En aquest sentit, la innovació de Rubio i Enfedaque es basa "a implementar materials piezoelèctrics extremadament precisos, com a mecanisme de bombament per evitar que es formin bombolles d'aire", ha explicat Rubio.

Els materials piezoelèctrics tenen la propietat de deformar-se quan se'ls aplica una diferència de potencial (voltatge) i això els ha permès crear actuadors d'alta precisió.

Aquesta iniciativa té els seus inicis al Programa de Generació d'idees, que el Parc de Recerca de la UAB (PRUAB) va organitzar el 2015, on es van conèixer tots dos emprenedors, juntament amb els investigadors de l'Institut Microelectrònica de Barcelona, Xavier Muñoz i Mar Álvarez.

A partir de llavors es va crear l'empresa 'Pump it Nanotech' per aconseguir finançament, i la companyia compta amb un valor d'entre un milió i 1,4 milions d'euros, cosa que esperen triplicar en tres anys.

PROTOTIP EL 2017

Actualment fan l'estudi de patent d'aquesta tecnologia i esperen comptar amb el prototip a principis del 2017, a més d'haver iniciat una campanya de crowdfunding, mitjançant 'Capital Cell' amb l'objectiu d'aconseguir 100.000 euros.

També han estat seleccionats per instal·lar-se a l'ESA Business Incubation Centre (BIC) de Barcelona, la qual cosa els permetrà tenir assessorament empresarial, científic i tècnic, i per part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) rebran 50.000 euros per desenvolupar el seu projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés