Publicat 26/04/2016 12:06

Disminueixen parcialment les ordres de protecció per violència de gènere

Consuelo Madrigal en los Desayunos de Europa Press
EUROPA PRESS

MADRID, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

La Fiscal General de l'Estat (FGE), Consuelo Madrigal, ha alertat que el seu departament ha constatat una disminució "parcial" de les ordres de protecció entre les víctimes de violència de gènere el 2015, tot i que segons ha assegurat, encara no té una "avaluació definitiva".

Madrigal va comparèixer aquest dimarts 26 d'abril al Congrés i va respondre així els diputats que van denunciar que a la memòria es constata una "desigual actuació" en matèria de violència de gènere en funció del territori. En aquest sentit, ha precisat que només es retira l'acusació quan no hi ha suficients proves.

A més a més, ha destacat que en molts casos es produeixen dificultats a les investigacions per falta de prova quan les víctimes d'aquesta xacra s'acullen a la llicència de no prestar declaració. Això sí, ha precisat que aquest fet no significa que sempre que les víctimes s'acullin a això es retirin les acusacions perquè aquestes es mantenen sempre que hi hagi prova. "Hi ha condemnes fins i tot en aquests casos", ha precisat.

EL PROBLEMA DEL CIBERASSETJAMENT

Madrigal, que ha iniciat la compareixença destacant que es tracta de la primera vegada que una dona compareix a la Comissió de Justícia del Congrés com a FGE, ha assenyalat, a més a més, "amb preocupació" també l'extensió del ciberassetjament i de la utilització d'Internet per materialitzar "greus conductes" contra la intimitat, la integritat i la llibertat personal i sexual de les dones.

És més, ha alertat que, malgrat els esforços educatius, podrien incrementar-se les estratègies de "domini-submissió", subjacents en aquest fenomen criminal, entre els sectors de població més joves.

En aquest punt, Madrigal ha recordat el paper de Soledad Cazorla als 10 anys com a Fiscal de Sala Delegada contra la Violència sobre la Dona, un ja que, segons ha destacat, "va encarnar amb ímpetu radiant".

TRACTAMENT D'ÉSSERS HUMANS

D'altra banda, ha avançat que la Fiscalia està fent un seguiment directe de 330 investigacions obertes sobre tractament d'éssers humans. "En els dos últims anys hi ha hagut 40 sentències en aquest àmbit i que han suposat l'escapçament de trames de dones procedents de Romania o Paraguai o Nigèria", ha recordat.

En matèria d'infància, la Fiscal General de l'Estat ha insistit en el deure per protegir els menors, entre d'altres punts perquè, segons ha alertat, són "moltes" les situacions "noves" i "sense regulació específica" com el recent cas d'un menor transsexual que volia registrar el seu nom, l'ingrés de menors amb problemes de conducta en centres de protecció específics, en la custòdia compartida o en els nens nascuts mitjançant maternitat subrogada.

Alhora, ha apuntat que a la memòria del 2016 s'incorporarà propostes de reforma, entre d'altres temes, en matèria de protecció del patrimoni subaquàtic.

Sobre què s'ha fet en delictes d'odi, ha defensat que s'ha treballat en l'especialització dels fiscals, fet que afavoreix que no es passin per alt determinats delictes d'odi, al mateix temps que ha subratllat que s'han incrementat denúncies i les investigacions en curs.

Preguntada per quantes visites ha fet la Fiscalia als CIE, en concret als de València, ha precisat que es van fer el 2014 un total de dos, una xifra que reconeix ser molt escassa tot i que afirma "no poder fer més", i alhora ha advocat per la posada en marxa d'un calendari de visites a centres, tant centres d'internament d'estrangers (CIE), Centres d'Estada Temporal d'Immigrants (Ceti), o centres de menors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés