Actualitzat 11/11/2016 13:55

El director de teatre lituà Oskaras Korsunovas estrena 'Cleansed' per primera vegada a Espanya

BARCELONA, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El director de teatre lituà Oskaras Korsunovas i la seva companyia OKT estrenen el dissabte 12 de novembre l'obra 'Cleansed' de la dramaturga britànica Sarah Kane, que es representarà per primera vegada a Espanya en el marc del festival d'arts escèniques Temporada Alta.

És la sisena vegada consecutiva que la companyia visita el festival, que aquest any celebra el seu 25è aniversari, i en què cada vegada han anat intervenint amb obres més contemporànies fins a arribar a 'Cleansed', un referent de la literatura dramàtica del segle XX i una obra polèmica que busca "donar un cop a l'estómac" de l'espectador, han explicat aquest divendres en roda de premsa els actors Kastas Cicenas i Darius Meskauskas.

'Cleansed' és una de les cinc obres que va escriure Kane abans de suïcidar-se als 28 anys, després d'una llarga lluita contra la depressió maníaca que patia, malaltia que va marcar el to violent i tràgic de les seves obres, en les que parla de temes com la psicosi, l'amor, l'angoixa i la mort.

Aquest espectacle tracta l'amor absolut, ha explicat Meskauskas, entès com "una flor que aconsegueix créixer encara enterrada sota l'asfalt", una força poderosa que pot amb tot, on els enamorats són penalitzats per estimar i es parla sense judicis de valor de temes com l'obscenitat, la transsexualitat i fins i tot l'incest.

Kane es preguntava retòricament en aquest text què passaria si l'ànima tingués cos, i la companyia ha experimentat amb aquesta pregunta "tallant-li un braç a l'ànima", per exemple, en un escenari vertebrat per una espècie de mur de les lamentacions on els actors escriuen fragments de Kane.

ESPECTACLE INTERGENERACIONAL

El projecte ha començat a l'Acadèmia Lituana de Música i Teatre, on es va adaptar 'Cleansed', que Korsunovas ja havia estrenat a Estocolm al llenguatge i a la forma d'entendre l'obra dels alumnes de segon curs, que li han aportat un estil menys "radical" amb més metàfores i poesia.

Són aquests alumnes els que ara protagonitzen l'obra, a la qual Meskauskas, que és professor de l'acadèmia, s'ha incorporat en el paper protagonista per visualitzar la diferència en les relacions entre joves i majors i alumnes i professors, que Korsunovas creia molt interessant i que als joves els ha servit per "educar-los i fer-los créixer a través de l'obra", ha explicat Meskauskas.

Cicenas ha explicat que el que els atraure del projecte ha estat que "es parlava de matèries brillants i clares tractades de manera brutal", en un text que tot i parlar d'amor, no oblida la forma agressiva de comptar històries que caracteritza Kane, que li va valer dures crítiques en els anys 90.

LA IMPORTÀNCIA DEL PÚBLIC

L'obra no ofereix respostes, ha explicat Meskauskas, perquè l'interessant és la relació amb l'espectador, ja que no importa només el que passa a l'escenari sinó que l'espectacle pren sentit quan s'uneix amb la platea, en què els actors donen forma a una "provocació" per a l'espectador.

El que la companyia OTK pretén amb 'Cleansed' és sacsejar el públic, treure'l de la comoditat i emocionar-lo d'alguna manera, parlant sobre un amor que fereix entès com "una tragèdia antiga", sense ser presentat com un espectacle realista sinó tot al contrari, plenament conscient que el que fan és teatre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés