Actualitzat 31/03/2017 06:04

El director del Cesicat nega ciberatacs a un sindicat de Mossos i l'espionatge a funcionaris

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El director del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), Xavier Gatius, ha negat aquest dimecres la implicació de l'entitat en dos polèmics episodis: els ciberatacs que el 2013 va patir la pàgina web del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) i el suposat espionatge a correus electrònics a funcionaris del qual va alertar un exempleat del centre.

En compareixença a la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament i a preguntes dels diputats dels grups, ha defensat que el Cesicat "no és un organisme d'acció policial, sinó que efectua investigacions de ciberseguretat basades al quan i el com", no al qui.

Sobre els ciberatacs al web del SPC, ha explicat que, al contrari del que diu el sindicat policial i en compliment de les seves funcions, el Cesicat, es va limitar "a informar d'un possible ciberatac després d'una alerta que podia ocórrer".

Ha detallat que el centre es va posar en contacte telefònicament amb el sindicat en detectar risc d'un potencial ciberatac i va oferir col·laboració: el Cesicat es dedica a la protecció a l'àmbit de la Generalitat però, en el cas de les entitats privades, emet una notificació perquè es prenguin les mesures oportunes.

"Aquesta comunicació no ha estat informal, com diuen, i desmenteixo rotundament qualsevol relació del Cesicat", ha sentenciat, i ha afegit que el centre va actuar diligentment i es va posar a disposició del SPC per ajudar si ho requeria.

Sobre el suposat espionatge a funcionaris, no ha volgut entrar en detalls però ha subratllat que el centre no fa "res d'esquenes ni d'amagat" dels treballadors, i s'ha obert a comparèixer tantes vegades com calgui al Parlament per oferir les explicacions que es requereixin.

També ha ofert balanç de l'activitat del centre, i ha detallat que l'any passat va afrontar 10.478 ciberamenaces a la Generalitat, una forma d'atac que va en augment i que és d'abast mundial.

Aquest any s'han vist afectats 352 equips de l'administració catalana i s'han detectat 26 campanyes de 'fishing', a més de 19 atacs de negació de serveis, ha afegit.

TREBALL "OPAC"

El diputat de C's Jean Castel ha acusat al Csicat de treballar amb opacitat i lluny de la seva funció de protegir totes les institucions catalanes, i ha preguntat a Gatius si es vol convertir el centre "al CNI català".

El diputat del PSC Ferran Pedret ha dit que les informacions que apunten a l'espionatge a funcionaris i al ciberatac al web del sindicat policial són "rocambolesques" i que podrien indicar extralimitacions en les funcions del Csicat que deurien evitar-se.

El líder de SíQueEsPot, Lluís Rabell, ha lamentat la "falta de rigor i de claredat jurídica" sobre com l'administració pública organitza la ciberseguretat, i ha reclamat una Agència Catalana de Ciberseguretat amb garanties de funcionament i control judicial.

Des de les files del PP, Santi Rodríguez ha exalçat la tasca del Csicat com a organisme imprescindible per millorar la confiança de la ciutadania en relació amb les tecnologies de la informació, tot i que ha lamentat "les poques" explicacions de Gatius.

La diputada de la CUP Anna Gabriel també ha demanat una nova compareixença de Gatius davant de la falta d'informació, i ha exigit que es clarifiquin i limitin les funcions del Csicat, que es pugui accedir fàcilment a tota la informació del centre públic i que es desvinculi de qualsevol activitat privada.

Lluís Guinó (JxSí) ha agraït la tasca del Cesicat en la protecció de l'administració pública, i ha destacat que els ciberatacs són cada dia majors i que suposen un risc per a la integritat de les institucions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés