Publicat 11/03/2016 15:25

La Dgaia unifica criteris en la detecció del desemparament infantil amb una eina

Presentación de la herramienta de cribaje de desamparo infantil de la Dgaia
GENERALITAT

GIRONA, 11 març (EUROPA PRESS) -

La Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (Dgaia) de la Generalitat ha elaborat una eina per identificar casos de nens en situació de risc i desemparament, que està a disposició dels serveis socials i que vol garantir més unitat de criteri entre els professionals a l'hora d'avaluar la gravetat de les situacions.

El director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ricar Calvo, ha explicat que el recurs unifica els criteris i barems, i evita així les divergències que implica la percepció subjectiva de cada cas per part dels tècnics, i impedeix que casos similars tinguin declaracions diferents, ha informat aquest divendres en un comunicat la Conselleria d'Ocupació, Afers Socials i Famílies de la Generalita.

L'eina de cribatje porta un any funcionant a la Dgaia, durant el qual se n'ha pogut ajustar l'eficàcia, i està disponible al web de la Conselleria.

Calvo l'ha presentat aquest divendres a professionals de Girona, mentre que ja és present entre els tècnics dels serveis socials de Tarragona i Barcelona ciutat, i durant les pròximes setmanes es donarà a conèixer entre les comarques de Barcelona, Terres de l'Ebre i Lleida, ha anunciat el departament.

UN LLISTAT DE SITUACIONS

Presenta un qüestionari detallat que comença amb un llistat de diferents situacions de risc o desemparament per categories, que el professional ha de seleccionar i que s'han extret de l'articulat de la llei.

Aquestes categories detallen situacions com negligència, maltractament psíquicoemocional, abandonament, instrumentalització dels nens en el conflicte entre els adults, violència masclista o absentisme escolar, entre d'altres.

L'usuari selecciona seguidament, en un llistat, les situacions personals, familiars i socials del nen o adolescent que poden incrementar o disminuir la situació de risc.

El sistema proporciona un resultat final que inclou la criticitat de la situació, una descripció i les accions recomanades; en el cas que el professional estigui en desacord amb la diagnosi de l'eina, pot fer la seva valoració i justificar-la, han explicat.

DISTINCIÓ LEGAL

La Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència distingeix situacions de risc i de desemparament: en les primeres, el desenvolupament i benestar del menor es veuen limitats o perjudicats per qualsevol circumstància personal, social i familiar, però per a la seva protecció efectiva no fa falta la separació del nucli familiar.

Es consideren desemparats els menors que es troben en una situació de fet en la qual els manquen els elements bàsics per al desenvolupament integral de la personalitat, i quan per a la seva protecció efectiva fa falta la separació del nucli familiar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés