Actualitzat 30/08/2015 11:52

Detingudes 30 persones per compravenda de metalls preciosos i defraudar més de 2,5 milions

MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional i l'Agència Tributària han desarticulat una trama de frau dedicada a la compravenda de metalls preciosos, en una operació que ha acabat amb la detenció de 30 persones --a Madrid (22), Barcelona (4) i Còrdova (4)-- relacionades amb una xarxa d'empreses dissenyades per justificar la procedència de metalls preciosos aconseguits de manera il·legal.

Segons ha informat aquest diumenge la Direcció General de la policia, als detinguts se'ls imputen delictes de receptació, falsedat documental, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública per un frau superior als 2,5 milions d'euros.

Els més de 150 agents que han participat en l'operatiu han practicat 14 registres a Madrid, quatre a Barcelona i dos a Còrdova, tots en rellotgeries, joieries, seus d'empreses, domicilis i un despatx.

A més, han confiscat més de 400 quilos de plata i 20 d'or en diferents formats (granalla, làmines o joies), diversos diamants i altres pedres precioses i 476.826 euros, 11.517 dòlars USA i 5.970 francs suïssos en efectiu; i s'ha ordenat el bloqueig judicial d'actius financers de quatre empreses per un total de 458.440 euros.

Les investigacions van arrencar el desembre de 2013 a Cantàbria sobre una empresa que estava intentant vendre làmines d'or de 24 quirats presentant una factura per justificar la procedència del metall que mostrava certes irregularitats.

Els agents es van adonar llavors de l'existència d'una sèrie d'empreses que haurien dissenyat un entramat per a la defraudació de l'IVA i la justificació de la procedència dels metalls obtinguts al marge de la legalitat.

Segons la policia, la major part de l'or i plata amb què comerciaven es produïa al marge dels requisits exigits a la llei, sense cap tipus de control policial o administratiu.

A més, les empreses no registraven els metalls als preceptius llibres de policia, de fet la majoria no els tenia, de manera que incomplien les obligacions de comunicació i de conservació.

Així, les irregularitats detectades pels agents no només afectaven aquests llibres de registre, sinó també la procedència dels metalls preciosos comercialitzats, la veracitat sobre la facturació i el compliment de les obligacions fiscals, fonamentalment en declaracions d'IVA.

El trajecte seguit pel metall preciós amb què comerciaven passava des dels petits proveïdors a diversos intermediaris i fins a les grans foneries o distribuïdors. Les dades disponibles apuntaven a un entramat creat per donar sortida a metall no registrat de dubtosa procedència, de fet possiblement provinent de delictes contra el patrimoni o contraban.

Les operacions de compravenda de metall realitzades a través de les societats implicades o bé no eren registrades --quedaven, per tant, en l'àmbit de l'economia submergida i no ingressaven els corresponents impostos--; o bé es registraven amb facturació falsa per quadrar la comptabilitat i justificar les transferències de diners entre empreses, de manera que implicaven falses declaracions davant de la Hisenda Pública i obtenien beneficis fiscals indeguts.

Les empreses, que eludien la responsabilitat tributària de l'ingrés de l'IVA, eren instrumentalitzades per tercers mitjançant testaferros. Concretament, l'operatiu detectat era la realització de transferències bancàries a aquestes societats pantalla, i obtenien un altre cop els diners a través de disposicions en efectiu per part dels testaferros. Els diners en metàl·lic serien utilitzats per a l'adquisició dels metalls de procedència presumptament il·lícita als verdaders proveïdors de metall.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés