Publicat 06/03/2015 11:42

Detecten diferències cerebrals en la conducta alimentària de persones obeses

Detecten diferències cerebrals en la conducta alimentària de persones obeses
EUROPA PRESS/UB

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i del Consorci Sanitari de Terrassa (Barcelona) han detectat "canvis subtils" entre persones sanes i obeses en el sistema de recompensa cerebral, un mecanisme que té un paper clau en el reforç del comportament, ja que quan s'activa augmenta la probabilitat de repetir la conducta que comença.

La investigació, publicada a la revista 'Neuroimage', ha aplicat tècniques de ressonància magnètica per estudiar 63 persones de 12 a 39 anys, dels quals un grup tenia un índex de massa corporal (IMC) igual o superior a 30 --considerats obsessos--, i un altre entre 18,5 i 25 --normals--, ha informat la UB aquest divendres en un comunicat.

Amb les ressonàncies magnètiques, els científics van reconstruir les connexions de la substància blanca que forma la xarxa del sistema de recompensa, i va comparar el volum i la integritat de les connexions entre els dos grups de participants.

Els resultats apunten que "la connectivitat estructural és més petita" en el grup de persones amb obesitat respecte al grup de control, tant en el volum de substància blanca com en la integritat de les fibres que formen les connexions del sistema.

A diferència de com es veu en les patologies cerebrals clàssiques, no es tracta de canvis estructurals sinó que són subtils, si bé hi ha diferències en la forma en la qual la ingesta resulta reforçada, cosa que significa que "el sistema que regula la conducta en l'alimentació és diferent", ha explicat la investigadora María Ángeles Jurado.

Estudis anteriors ja havien detectat diferències funcionals i anatòmiques en el cervell de persones amb obesitat, com un gruix cortical més prim a les zones implicades en el control cognitiu, però aquesta investigació analitza l'estructura en xarxa del sistema de recompensa.

Aquest coneixement pot permetre avançar en la prevenció i en l'aplicació de tractaments més individualitzats, ja que del 1980 al 2014 el nombre de persones obeses s'ha duplicat en el món.

"La persona que té una conducta d'ingesta anòmala no sempre és per elecció, sinó que existeix un substrat anatòmic", que cal tenir en compte per prevenir l'obesitat, igual que altres aspectes culturals i socials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés