Publicat 04/07/2016 15:40

Detectada la toxina del botulisme en les mongetes consumides pels dos afectats a Catalunya

MADRID, 4 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), a través del Centre Nacional d'Alimentació, ha confirmat la presència de la toxina botulínica en les mongetes blanques cuites retirades la setmana passada del mercat per la Generalitat de Catalunya, després de detectar-se dos casos de botulisme a Girona.

En concret, han detectat la toxina en el lot 'L-146-16' del pot de 400 grams de la marca 'Bonpreu', envasat per Hermanos Cuevas i amb consum preferent abans del 31 de desembre del 2021. En canvi, el mateix organisme no precisa si s'han analitzat mostres del bacallà esqueixat dessalat també retirat.

De la mateixa manera, les autoritats competents de La Rioja han confirmat que hi ha productes sospitosos corresponents al mateix lot de fabricació que ha resultat positiu, de les marques 'IFA Eliges' (lot 146-16 i L 168-16), 'Bonpreu' (lots 146-16 i L-176-16), 'Condis catalán' (lots 146-16, L-151-16 i L-158-16), 'Condis castellano' (lots 146-16 i L-176-16) i 'El Cultivador' (L-151-16 i L-158-16).

En aquests casos, l'AECOSAN aconsella a les persones que tinguin a casa seva algun envàs d'aquests productes que s'abstinguin de consumir-los, segons informen a través de la seva pàgina web.

Aquest dimecres passat aquest organisme va tenir coneixement per les Autoritats sanitàries de Catalunya a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) de l'existència d'una possible intoxicació botulínica associada al consum d'amanida de bacallà amb mongetes blanques.

Els dos afectats van participar en un àpat amb altres set companys de feina que va consistir en una amanida casolana de tomàquet, ceba, engrunes de bacallà, pebrot vermell fresc i mongetes blanques en conserva i postres.

LA RESTA DE COMENSALS NO HA PRESENTAT SÍMPTOMES

Després de la seva ingesta van ser hospitalitzats després de presentar malestar general, vòmits, visió doble, dificultat quan parlaven i fotofòbia. La resta de comensals, que de moment no han presentat cap tipus de símptoma, han estat localitzats i advertits que en cas de presentar simptomatologia acudeixin a l'hospital de manera urgent.

Després de tenir coneixement dels fets, les Autoritats sanitàries de Catalunya van procedir a efectuar la comunicació d'aquests a través del sistema de xarxa d'alerta alimentària nacional conegut com a SCIRI. Aquesta Agència va procedir a la difusió d'aquesta informació a totes les comunitats autònomes.

Alhora, es va sol·licitar a les autoritats competents de Catalunya i de La Rioja que procedissin a fer les investigacions oportunes per determinar les possibles causes, distribució dels lots afectats, les mesures adoptades i la destinació final dels productes localitzats, alhora es va informar al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

Alhora, les autoritats mantenen activats tots els mecanismes necessaris per garantir la seguretat dels productes posats a disposició del consumidor i que fins avui no hi ha constància de l'existència de cap altre afectat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés