Publicat 30/03/2016 15:37

Descobreixen una proteïna "imprescindible" per formar òvuls i espermatozoides

óvulo fecundado
FUNDACIÓ PUIGVERT/CEDIDA

Un anticonceptiu masculí podria inhibir la proteïna

BARCELONA, 30 març (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, liderats per Ángel R.Nebreda, han descobert una proteïna "imprescindible" en la formació dels òvuls i els espermatozoides, segons publica la revista 'Nature Communications'.

Es tracta de la proteïna RingoA, un "regulador fonamental de la meiosi", que és el procés de divisió cel·lular pel que es produeixen òvuls i espermatozoides per a la reproducció sexual dels mamífers, ha informat l'IRB aquest dimecres en un comunicat.

Els ratolins estudiats sense RingoA estan aparentment sans però són "completament estèrils", tant els mascles com les femelles, per la qual cosa l'estudi ha descrit els desajustos moleculars durant la meiosi a causa de la falta d'aquesta proteïna.

Han descobert que RingoA és un "activador fonamental" de la proteïna Cdk2, la quinasa amb la qual forma un complex necessari per portar a terme la meiosi.

El model de ratolí publicat fa 12 anys pel grup de Mariano Barbacid al centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) també és viable però estèril i "presenta exactament les mateixes alteracions en la meiosi que l'obtingut ara pels investigadors de l'IRB".

Fins ara es desconeixia que la parella fonamental de Cdk2 en meiosi era RingoA, perquè Cdk2 normalment forma complexos amb un altre tipus de proteïnes anomenades ciclines.

ANTICONCEPTIU MASCULÍ

"Tots comencem amb una meiosi així que saber com funciona és intel·lectualment molt interessant", ha apuntat Nebreda, qui ha destacat els interrogants que queden oberts malgrat que aquest procés es va descriure a finals del segle XIX.

Els resultats podrien servir de base per desenvolupar anticonceptius masculins amb inhibidors per a RingoA-Cdk2, segons Nebreda: "Si la indústria volgués invertir en aquest tema, tenim les tècniques bioquímiques a punt per buscar inhibidors".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés