Actualitzat 29/03/2017 18:03

Descobreixen la pell d'un dels últims dinosaures impresa en una roca a Barcelona

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 13 oct. (EUROPA PRESS) -

Una investigació geològica, amb membres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la col·laboració de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà d'Isona, ha descobert l'empremta que van deixar les escames d'un dels últims dinosaures del planeta sobre una roca a Vallcebre (Barcelona).

La troballa ha arribat per casualitat, ja que el propòsit era estudiar les roques sedimentàries del Cretaci Superior --fa 66 milions d'anys-- en aquesta població i es tracta d'una zona que en aquella època corresponia a la ribera d'un riu, segons ha informat aquest dijous la UAB en un comunicat.

Casualment, el fang on va quedar impressionada l'empremta es va cobrir amb terres, que van actuar com a motllo per petrificar-la i d'aquesta manera s'ha conservat.

La forma de les escames mostra un patró característic de la pell d'alguns dinosaures, la forma de roseta amb un bony central en forma de polígon envoltat per cinc o sis més.

Segons ha explicat l'autor principal de la investigació, Víctor Fondevilla, "probablement es tracti d'un gran saurópode herbívor, potser un titanosauri, ja que s'han trobat empremtes d'aquesta espècie molt prop de la roca".

S'han localitzat dos, una gran de 20 centímetres d'ample i una altra més petita de cinc, separades per un metre i mig de distància que es sospita sigui del mateix animal.

El descobriment ha estat qualificat com a excepcional a causa que en el Cretaci Superior van viure els últims dinosaures abans de la seva extinció i hi ha poques àrees en el món amb roques d'aquesta etapa, a més pot permetre entendre el motiu de la seva desaparició.

En aquest sentit, Fondevilla ha apuntat que el registre fòssil de la pell dels últims dinosaures "és molt escàs i només hi ha alguns jaciments de característiques similars als Estats Units i Àsia", mentre que a la Península Ibèrica ja s'havien trobat altres d'èpoques més allunyades.

La troballa constata l'excel·lent registre fòssil dels Pirineus respecte als dinosaures que van viure a Europa poc abans de la seva extinció, "els jaciments del Berguedà, Pallars Jussà, Alt Urgell i La Noguera han proporcionat evidències de cinc grups diferents de dinosaures: titanosauris, anquilosauris, teròpodes, hadrosauris i rahbdodontids", ha dit el cap del grup d'investigació del Mesozoic de l'ICP i director del Museu de la Conca Dellà d'Isona, Ángel Galobart.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés